Proprietar vs. chiriaș? Iancu Guda, o previziune bună și una rea în imobiliare. ”Banii nu rămân la tine, în orice scenariu”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ
Sunt ultimele vești din imobiliare. Iată ce să ai în vedere în următoarea perioadă. 

Economistul Iancu Guda vine cu vești bune pentru cei care stau în chirie și care au în plan, în viitorul apropiat, să-și cumpere o casă. Deși le spune să aibă răbdare în următorii 3 ani, el anticipează o scădere importantă în imobiliare. Așadar, așteptarea merită și le va fi răsplătită, conform economistului. Pe de altă parte, veștile sunt proaste pentru românii cu rate la bancă bazate pe IRCC. Iancu Guda spune că dacă anul trecut ratele bazate pe ROBOR au crescut cu 70%, anul acesta scenariul se repetă în cazul celor care au rate ce au la bază IRCC. 

”Țările cu cât sunt mai prospere, mai civilizate și au un grad de educație financiară mai mare, cu atât oamenii sunt mai deschiși și au un simț al libertății de a nu se îndatora devreme în viață și ponderea celor care stau în chirii este mai mare. Asta nu înseamnă că e un lucru rău să fii proprietar. Pe termen lung, e bine să fii proprietar în casa în care locuiești, decât să fii în chirie, dar asta nu înseamnă că trebuie să cumperi în orice condiții, la orice preț, să te supraîndatorezi.

Trei reguli pe care să le respecți dacă vrei să-ți cumperi o casă

Cele trei reguli pe care le-am explicat sunt foarte simple:

1: să stai în casa pe care ți-o permiți, deci venitul familiei pe cinci ani - 20%

2: să o cumperi la prețul corect, adică chiria pe 15 ani - 20%

3. să nu te supraîndatorezi, adică rata lunară la bancă să nu depășească 25% din veniturile lunare. 

Iancu Guda, recomandare: Mai stai trei ani în chirie

Acum, dacă oamenii nu găsesc proprietăți care să respecte cele trei reguli, le recomand să mai stea în chirie, pentru că poate fi perceput un compromis pe termen scurt dar să știți că-n următorii trei ani, dacă stai în chirie sau ai un credit la bancă, banii nu rămân la tine. Dacă stai în chirie, plătești proprietarului sau dacă iei credit, peste 90% din plăți se duc dobândă la bancă. În orice scenariu, banii nu rămân la tine.

Previziune: Prețurile în imobiliare vor scădea

Eu cred că chiria este o oportunitate și o decizie bună, pentru că perspectivele de scădere ale prețurilor la imobiliare sunt foarte palpabile, cererea scade din cauza accesului mai dificil la credit, care reprezintă peste jumătate din finanțarea achizițiilor ipotecare, iar oferta continuă să crească din inerție, pentru că-n ultimii 2-3 ani am avut foarte multe autorizații care s-au aprobat și numărul de locuințe livrate efectiv în piață a crescut în 2022 cu 6% și va continua să crească și-n 2023 și 2024, din inerția construcțiilor deja aprobate.

Veste proastă pentru românii care plătesc credite cu IRCC

Atunci, e o oportunitate mai bună să stai în chirie mai ales că prețurile la chirie nu au cum să crească în linie cu creșterea ratelor la bancă” a spus economistul Iancu Guda, la Digi24, amintind: ”Vedem că ROBOR-ul deja a crescut anul trecut, iar IRCC-ul începe să se vadă și el anul acesta. Am explicat că se va întâmpla acest lucru și, în primul trimestru din acest an, IRCC va depăși 5%, iar al doilea trimestru va depăși 6,4%, ceea ce înseamnă că ratele au crescut anul trecut pe ROBOR cu cel puțin 70% și vor crește anul acesta pe IRCC la fel de mult”. 

Pe de altă parte, ”maximum chiria poate crește cu 10%, pentru că deja românii plătesc o chirie foarte ridicată, raportată la salariul mediu, se duce undeva la 50%” a mai explicat Iancu Guda. 

Capcana ”salvării” IRCC: Curg SMS-urile despre majorarea ratelor la început de an. Cele mai sumbre avertismente devin realitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel