Propagandă chineză pentru alegerile din SUA, descoperită de Meta. Mii de conturi de Facebook cu sediul în China, eliminate
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
O nouă propagandă chineză a fost descoperită de compania Meta.

Meta a eliminat mii de conturi de Facebook cu sediul în China care se dădeau drept americani în timp ce postau pe teme partizane precum avortul și asistența medicală, a anunțat joi gigantul tehnologic, avertizând totodată că ”actorii străini, care reprezintă o amenințare, încearcă să ajungă la public” online înainte de alegerile din 2024 din SUA.

Conturile false de Facebook imitau, cuvânt cu cuvânt, postări pe rețelele de socializare ale republicanilor, precum candidatul la președinție și guvernatorul Floridei Ron DeSantis, și ale democraților, precum fosta președintă a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi.

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Meta nu a atribuit rețeaua de conturi false de Facebook unei anumite entități din China.

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de avertismente din partea firmelor de tehnologie care documentează modul în care propaganda chineză și operațiunile de influență au vizat mai agresiv publicul american în ultimul an. Vine în contextul în care oficialii americani se pregătesc pentru alegerile prezidențiale tumultoase și divizorii din 2024, în care o mare parte a electoratului ar putea pune la îndoială rezultatele, iar puterile străine precum China, Rusia și Iranul, ar putea încerca să influențeze alegătorii și să semene îndoieli cu privire la procesul de votare.

Un decalaj în supraveghere

Raportul vine în contextul în care oficialii americani din domeniul securității naționale și-au suspendat activitatea de semnalare a unor potențiale operațiuni de influență străină pe platformele de socializare, pe fondul unei contestații legale din partea procurorilor generali republicani. Directorii Meta au confirmat că agențiile guvernamentale americane nu au mai împărtășit cu platforma informații legate de interferența străină în alegeri din iulie, când republicanii au inițiat contestația legală. Curtea Supremă a SUA intenționează să se ocupe de acest caz.

Înainte de procesul în instanță, ”există o serie de situații în care un pont din partea guvernului ne-a permis să acționăm... rapid” împotriva operațiunilor secrete de influențare străină, a declarat reporterilor Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate de la Meta.

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Nu era clar, a declarat Meta într-un raport privind amenințările străine online publicat joi, ce încerca să realizeze rețeaua chineză de conturi false. Gigantul tehnologic a declarat că a eliminat rețeaua înainte de a obține vreun angajament din partea unor persoane reale pe aplicațiile Meta.

”Aceasta este cea mai notabilă schimbare în peisajul amenințărilor față de 2020”, a declarat miercuri reporterilor Ben Nimmo, responsabilul Meta pentru informații privind amenințările la nivel global, referindu-se la o creștere a operațiunilor de influență online chinezești în ultimul an care vizează publicul din întreaga lume, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel