Proiectul privind organizarea sistemului informatic de semnalări, pe masa Guvernului. Ciucă: Asigură schimbul de date cu ţările Schengen
Autor: Nicoleta Baciu | Publicat pe: 02 noi 2022, 15:03
WhatsApp
Proiectul privind organizarea sistemului informatic de semnalări, pe masa Guvernului. Ciucă - Asigură schimbul de date cu ţările Schengen
Proiectul privind organizarea sistemului informatic de semnalări, pe masa Guvernului. Ciucă - Asigură schimbul de date cu ţările Schengen
Guvernul va aproba, miercuri, proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului informatic naţional de semnalări, care vizează îndeplinirea standardelor tehnice ale acquis-ului Schengen, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.  

'În agenda de astăzi a şedinţei de Guvern consider că este important să subliniem un punct care, practic, se aliniază la toate demersurile şi aşteptările noastre legate de procesul de tehnic de accedere la spaţiul Schengen. Astfel, vom aproba un proiect de lege care vizează îndeplinirea standardelor tehnice ale acquis-ului Schengen. Este vorba despre proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului informatic naţional de semnalări. În felul acesta, structurile din România vor reuşi să se alinieze şi să se angreneze mai uşor la prevederile cuprinse în cele trei regulamente ale Sistemului de Informaţii Schengen şi este vorba de regulamentele referitoare la returnare, frontiere şi cooperare', a precizat Ciucă.

El a adăugat că prin aprobarea actului normativ, care va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului, va fi asigurat schimbul de date între statele membre prin Sistemul de Informaţii Schengen.

'Este o asumare a noastră, alături de celelalte demersuri care s-au întreprins până acum, iar demersurile au fost foarte bune. Am putut să constatăm acest rezultat şi în urma evaluării pe care Comisia a efectuat-o în România între 10 şi 12 octombrie. Doresc să folosesc acest prilej pentru a mulţumi tuturor celor care au contribuit la implementarea tuturor cerinţelor, standardelor tehnice la nivelul României, aşa cum sunt în celelalte ţări din spaţiul Schengen. Este cât se poate de evident că o contribuţie majoră au avut-o cei de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Externe şi sunt convins că au fost şi alte instituţii care au contribuit. Le doresc succes în continuare, pentru că (...) nu aici se finalizează implementarea acestor norme tehnice. Ele sunt într-o dinamică ce va continua şi după ce vom fi fost admişi în spaţiul Schengen. Şi, de aici încolo, este clar că trebuie să asigurăm atenţia cuvenită întregului proces', a subliniat prim-ministrul Ciucă. 

 

Vezi și:

 

Ciucă: Este normal ca o companie de furnizare a energiei care nu a emis factura la timp să accepte eşalonarea plăţii

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul nu a luat în calcul ca românii să plătească factura la energie în rate, subliniind, pe de altă parte, că este normal ca în situaţiile în care o companie de furnizare a energiei electrice care nu a fost în măsură să emită factura la timp să accepte eşalonarea plăţii. 

Şeful Executivului a făcut precizările într-o conferinţă de presă la finalul vizitei pe care a făcut-o alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD, la fabrica de camioane IVECO din Petreşti, judeţul Dâmboviţa.

'Nu am auzit până acum această propunere. Este pentru pentru prima dată. Nu am luat în calcul acest lucru. (...) Vom face tot ceea ce este necesar astfel încât cetăţenii români să nu plătească energia, factura la energie în rate. (...) Da, este vorba despre acel cumul de facturi, în cazul cărora nu s-a reuşit a se emite la timp. Acolo mi se pare foarte normal ca o companie de furnizare a energiei electrice care nu a fost în măsură să emită factura la timp să accepte eşalonarea plăţii, astfel încât un cetăţean să nu fie nevoit să plătească în acelaşi timp 3 sau 4 luni pentru că furnizorul nu a emis factura. Cu aceasta suntem de acord', a declarat Nicolae Ciucă. 

Nicolae Ciucă precizează că pensiile nu vor putea fi mai mari decât salariul

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că, potrivit ordonanţei asumate de Guvern, se vor realiza corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul.

'Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanţă să producem acele corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul, iar inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens. Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înţelepciune profesională şi atunci avem această datorie, cel puţin de conştiinţă personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format şi de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viaţă minimum de cunoştinţe profesionale. Şi chestiunea aceasta este foarte simplă într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, pentru că trebuie să lăsăm după noi o moştenire. Moştenirea nu poţi s-o laşi decât împărtăşind cu cei care fac parte din generaţia care urmează să ne ia locul mâine sau poimâine', a spus premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a subliniat că Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală şi că doreşte să reitereze acest mesaj, deoarece 'zvonurile' au produs 'o serie întreagă de atitudini şi decizii' care nu sunt potrivite cu realitatea.

'Ieri, la Ministerul Apărării Naţionale, la învestirea domnului ministru, am simţit nevoia să comunic cu militarii prezenţi în sală, pentru că au nevoie de acest mesaj. Vedeţi, toate aceste zvonuri se duc şi produc o serie întreagă de atitudini şi decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea şi am vrut să combatem aceste zvonuri, pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual şi sunt argumente, nu numai ale noastre, sunt argumente, inclusiv ale studiului Băncii Mondiale prin care păstrează pensiile militare în actuala structură. Cred că acelaşi lucru trebuie spus şi pentru personalul din Ministerul Justiţiei', menţionat Nicolae Ciucă. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?