Proiect uriaș prin care se încercă independența energetică față de regimul lui Putin. Germania și Norvegia vor construi o conductă de hidrogen
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Germania tocmai a făcut un pas mai aproape de a găsi un înlocuitor pe termen lung și mai ecologic pentru gazul natural și cărbunele rusesc.    

Producătorul german de energie RWE (RWEOY) și firma energetică de stat norvegiană Equinor au anunțat joi planuri de a construi centrale electrice pe bază de hidrogen în Germania în următorii câțiva ani, precum și o conductă majoră între cele două țări pentru a le alimenta, scrie CNN.

Acordul – care nu este încă obligatoriu din punct de vedere juridic – face parte din eforturile Germaniei de a elimina treptat toate centralele pe cărbune până în 2030 și de a-și decarboniza sectorul energetic. Berlinul s-a îndepărtat dramatic de Rusia ca sursă de energie de la invazia sa în Ucraina și trebuie să găsească furnizori alternativi siguri.

„Prin această colaborare vom consolida securitatea energetică pe termen lung pentru cea mai mare țară industrială din Europa”, a declarat Anders Opedal, CEO și președinte Equinor, într-o declarație comună.

Centralele electrice, deținute în comun de RWE și Equinor, vor funcționa inițial cu gaz natural produs în Norvegia, înainte de a trece la hidrogen „albastru”, produs tot în Norvegia folosind gaz natural și pompat prin conducta subacvatică, au spus companiile.

Peste 95% din dioxidul de carbon emis în timpul producerii de hidrogen va fi captat și stocat sub fundul mării, au adăugat ei. Equinor intenționează să dezvolte o capacitate de producție de 2 gigawați pentru hidrogen „albastru” până în 2030.

Scopul final este de a genera așa-numitul hidrogen „verde” folosind energia regenerabilă produsă de parcuri eoliene offshore, au spus ei, fără a furniza date țintă.

Uniunea Europeană are obiectivul de a construi o capacitate de producție de hidrogen regenerabilă de 40 gigawați până în 2030.

„Este o nevoie urgentă de o accelerare rapidă a economiei hidrogenului”, a declarat Markus Krebber, directorul executiv al RWE, în declarație. „Hidrogenul albastru în cantități mari poate începe, cu conversia ulterioară în aprovizionare cu hidrogen verde.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel