Proiect de lege care interzice cămătăria, adoptat pe articole în Camera Deputaţilor
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, pe articole un proiect de lege privind interzicerea activităţii de cămătărie. Iniţiativa legislativă prevede că darea de bani cu dobândă de către cămătari se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la cinci ani, iar sumele de bani şi bunurile provenite din săvârşirea acestei infracţiuni se confiscă.
Proiectul defineşte camăta ca fiind dobânda pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut, iar cămătarul drept persoana care dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete.
Această lege se va abroga la data la care va intra în vigoare noul Cod Penal.
La dezbaterile generale liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a salutat iniţiativa, precizând că aceasta acoperă vidul legislativ creat până la intrarea în vigoare a noului Cod penal.
"În ultimii 20 de ani fenomenul de cămătărie a început să devină apanajul unor grupuri interlope. (...) Această iniţiativă este binevenită, acoperă vidul legislativ până apare Codul penal", a afirmat Toader, adăugând că fenomenul cămătăriei a luat amploare şi trebuie tratat ca infracţiune foarte gravă.
Deputatul social-democrat Aurel Vlădoiu a arătat că grupul PSD susţine acest proiect de lege, precizând că la biroul său parlamentar din Vâlcea mulţi oameni reclamă "metodele diabolice folosite de cămătari".
În schimb, liberalul Mihăiţă Calimente a susţinut că este o "iniţiativă populistă".
"Cămătăria este una dintre cele mai mârşave acţiuni care se desfăşoară în societate şi de multe ori se ajunge la distrugerea unor oameni şi nu numai la pierderea unor bunuri pe care aceştia le-au acumulat sau la crimă sau suicid. Este un flagel care bântuie omenirea de când a existat şi probabil o va mai bântui, pentru că în opinia mea de imagine dă bine un asemenea proiect de lege, dar eu vreau să văd cum îşi va face efectul în realitate, ştiind bine că aceşti cămătari când dau banii cu împrumut nu fac un contract (...) E bine că există un asemenea proiect de lege, nu cred că el va produce mari efecte", a spus liberalul.
Deputaţii jurişti au adoptat, pe 22 februarie, raport favorabil cu amendamente pentru proiectul de lege iniţiat de şase deputaţi PDL, un independent şi doi minoritari referitor la activitatea de camătă.
Proiectul a fost respins de Senat, însă Camera Deputaţilor este for decizional.
Iniţiativa ar fi trebuit să fie supusă votului final în şedinţa de miercuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News