Data actualizării:
Data publicării:

Proiect care ”zăcea” în Ministerul Finanțelor. Câciu: La final de an, să avem prima Bancă Națională de Dezvoltare

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Economie
WhatsApp

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a vorbit, joi, despre proiectul de act normativ ce reglementează condiţiile generale de înfiinţare şi funcţionare a băncilor naţionale de dezvoltare.

„Vorbeați despre Legea privind înființarea băncilor naționale de dezvoltare, o lege cadru. Este un act normativ pe care l-am găsit zăcând în Ministerul Finanțelor de cinci ani, patru ani, pentru că decidenții, de-a lungul timpului, nu s-au hotărât cum să se înființeze sau cum să fie creat cadrul acesta. Este un proiect de lege pe care l-am adoptat în regim de urgență în Guvern și am cerut Parlamentului ca acest proiect să fie dezbătut și adoptat cât mai repede posibil, astfel încât, pe final de an, să avem și primul act normativ de înființare a primei bănci naționale de dezvoltare”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței „Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.

Scopul creării băncilor naţionale de dezvoltare în România este abordarea directă a disfuncţionalităţilor pieţei financiare şi a decalajelor de finanţare, în baza unei analize independente ex-ante, în scopul atenuării şi reducerii lor prin desfăşurarea de activităţi de dezvoltare, în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene aplicabilă şi cu actul constitutiv al fiecărei bănci de dezvoltare. „Guvernul îşi asumă responsabilitatea de a asigura o infrastructură sustenabilă pentru România, indispensabilă pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi creşterii nivelului de trai”, preciza, în februarie, Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital

Youtube video image

 

Semnal puternic pentru piața de capital din România. Adrian Câciu: Țara noastră trebuie să aibă o clasă de mijloc dezvoltată în zona economică

 

„Piața de capital din România s-a dezvoltat încet. A avut rezultate foarte bune în 2021. Din punctul meu de vedere, este o piață care are o serie de ancore foarte puternice. Într-o situație ca cea trăită acum, este supusă unor provocări majore, având în vedere incertitudinile de pe piețele globale. Dar ceea ce văd în zona de capitalizare a Bursei de Valori București nu poate decât să ne încurajeze să muncim în continuare. Pașii făcuți până acum au fost destul de lenți. Nu cred că s-a avansat puternic. Este un regret, dar, totodată, o provocare să facem pași mai rapizi. Sunt anumite elemente pe care să le accelerăm, dincolo de strategia pentru piațele de capital, care, în două săptămâni, va fi stabilită ca proiect de act normativ, astfel încât să avem predictibilitate pe zona de dezvoltare a pieței de capital. Încercăm să diversificăm ofertele, dar și o întreagă susținere din perspectiva statului și a instituțiilor care pot să ajute la atragerea de investitori”, a spus, joi, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

„Motivul pentru care încă există întârzieri în investiții este legat și de modul în care este construită economia românească. Trebuie să avem un moment de sinceritate. Dacă vrem să avem capital puternic, companii care să fie finanțate prin bursă, trebuie să înțelegem că România trebuie să aibă o clasă de mijloc dezvoltată în zona economică”, a mai spus ministrul Adrian Câciu.

„Eforturile vor fi mari”, a subliniat acesta. „Pot să vă asigur că elementele de ajustare care vin ca efect al provocărilor din exterior vor fi temperate din perspectiva noastră, astfel încât investitorii să aibă o piață sigură de capital”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel