Data actualizării:
Data publicării:

Prohodul Domnului. Dan Ciachir, despre legăturile acestei slujbe cu dictatorul Stalin: A urmat după anii terorii

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, unde a vorbit despre un detaliu mai puțin cunoscut despre Prohodul Domnului.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, scriitorul Dan Ciachir a vorbit despre un detaliu istoric interesant privitor la Prohodul Domnului:

„Primele slujbe autentice de Prohod s-au făcut în 1953, la o lună de la moartea lui Stalin. Atunci, Paștele a căzut pe 5 aprilie, iar Stalin murise pe 5 martie. Paștele Ortodox se sărbătorește între 4 aprilie și 8 mai și atunci, pentru prima dată după 1947, au ieșit preoții și credincioșii cu prapurii și au înconjurat Biserica Doamnei, la fel cum au făcut la toate bisericile. Cu moartea lui Stalin a reînceput totul, Biserica și-a revenit în procesiunile sale, în norma sa canonică și rânduielile ceremoniilor. Acesta e momentul, 5 aprilie 1953“, își amintește scriitorul Dan Ciachir.

Patriarhul Iustinian a fost un om al Lui Dumnezeu

Primul Prohod din perioada recentă s-a ținut la această dată. Ultimii 5 ani din viața lui Stalin se numesc anii terorii, între 1948 și 1953. A contat foarte mult și Patriarhul Iustinian, era deja de cinci ani pe Tronul Patriarhal și nu a fost un om al regimului pe cât a fost un om al Lui Dumnezeu. De asemenea, un detaliu legat de această zi e că marele poet Ion Barbu nu se ducea decât la o singură slujbă, la Prohod. Lui i se părea că muzica este nespus de frumoasă și de expresivă.

În cartierele bucureștene lumea mergea la Biserică, pentru că regimul nu putea să se ia de niște bieți funcționari, de niște casnice, de niște oameni fără însemnătate socială și să le producă teamă. Dacă erai văzut la biserică nu-ți făcea nimeni nimic, dar nu puteai urca pe scara socială. Totuși, au fost excepții, iar apoi a venit liberalizarea. În 1968, pe dealul Patriarhiei, am văzut-o pe Irina Petrescu și pe mulți oameni care apăreau la televizor“, mai spune istoricul Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel