Progresele înregistrate de femeile afgane, ameninţate după retragerea occidentală
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
muslim girl
muslim girl

Condiţia femeii a progresat în ultimii zece ani în Afganistan, dar aceste câteva progrese sunt ameninţate de viitoarea retragere occidentală şi perspectiva unui eventual acord cu rebelii fundamentalişti talibani, a avertizat luni organizaţia neguvernamentală Oxfam.

"Din 2001, femeile au înregistrat progrese în domenii ca participarea la viaţa politică, respectarea drepturilor lor şi educaţia, dar aceste progrese obţinute cu greu rămân fragile", subliniază Oxfam într-un nou raport.

Organizaţia apreciază că 2,7 milioane de fete afgane sunt şcolarizate în prezent, faţă de o infimă minoritate clandestină în timpul regimului talibanilor, care le interzicea accesul în şcoală.

Dar tendinţa este, din nou, de creştere a violenţelor împotriva femeilor, a căror situaţie aflată în plin progres ar putea face obiectul unui viitor acord de pace cu rebelii talibani, notează aceasta.

"Odată cu retragerea iminentă a forţelor internaţionale, există un risc ca Guvernul afgan să sacrifice drepturile femeilor pentru a putea ajunge la un acord politic cu talibanii şi alte grupuri rebele înarmate", apreciază ONG-ul.

NATO, care susţine slabul Guvern de la Kabul de zece ani, prevede să îşi retragă toate trupele combatante din Afganistan până la sfârşitul lui 2014 şi să încredinţeze securitatea ţării forţelor afgane.

Însă fragilitatea acestor trupe alimentează temerea unei reveniri rapide la putere a talibanilor, care au câştigat teren în ultimii ani.

O serie de oficiali afgani şi occidentali au apreciat, în ultimii ani, că este necesar un acord cu rebelii pentru a pune capăt războiului.

Când se aflau la putere, în perioada 1996-2001, talibanii au interzis şcolarizarea fetelor şi au impus femeilor portul vălului integral în afara domiciliului.

Aceste discriminări, deja practicate în mod neoficial în anii '90 de anumite grupări mujahedine aflate la putere, au contribuit la izolarea regimului taliban de către comunitatea internaţională, alături de legăturile dintre liderul lor, mollahul Omar, şi reţeaua teroristă a lui Osama ben Laden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel