Data publicării:

Progres semnificativ în chirurgia malformațiilor congenitale la nou-născuți: 80% dintre copii operați în România

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Ministerul Sănătății
Foto: Ministerul Sănătății

O veste îmbucurătoare vine din partea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care anunță că mai mult de trei sferturi (80%) dintre nou-născuții cu malformații sunt operați în România, o inversare semnificativă a tendinței din ultimii zece ani.

„Se lucrează la dezvoltarea unor centre în toată țara”, a declarat Rafila la o conferință organizată de Salvați Copiii România. „Cel de la Târgu Mureș era cunoscut în mod tradițional, însă (...) era total insuficient din punct de vedere al numărului de cazuri pe care putea să le rezolve. Avem, acum, la 'Marie Curie', la Timișoara, la Iași, așteptăm reluarea activității (...) și, bineînțeles, la Cluj.”

Ministrul a subliniat lipsa medicilor neonatologi din anumite zone ale țării, o vulnerabilitate majoră în îngrijirea copiilor. De aceea, Ministerul Sănătății depune eforturi pentru a acoperi cât mai bine teritoriul țării cu o rețea de centre avansate în domeniu.

„Avem relativ puține maternități de gradul trei și încercăm să facem în aşa fel încât să reuşim să deschidem şi altele în zone din ţară unde lipsesc. Sigur, pe partea de investiţii, acum se întâmplă lucruri foarte, foarte multe”, a adăugat Rafila.

Achiziția a peste 300 de incubatoare pentru secțiile de neonatologie din România, finanțată de Banca Mondială.Dotări semnificative în secțiile de neonatologie prin PNRR.Achiziționarea a douăsprezece ambulanțe de tip terapie intensivă pentru transportul în siguranță al prematurilor în maternitățile de grad trei.

„Noi avem acest principiu la Ministerul Sănătăţii, cel puţin în ultimii 2 - 3 ani, în care investiţiile din ţară sunt bazate pe o nevoie reală, pe o mapare a echipamentelor existente, să completăm, acolo unde nu există, să le înlocuim pe cele care sunt foarte vechi. (...) Trebuie cumva să generăm şi schimbarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale personalului medical. Este şi o responsabilitate a managementului spitalului, a şefilor de secţie”, a subliniat ministrul.

Progresul semnificativ în chirurgia malformațiilor congenitale la nou-născuți este o realizare importantă a sistemului sanitar românesc. Investițiile în infrastructură și echipamente medicale sunt esențiale, dar la fel de importantă este și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru cadrele medicale, pentru a le asigura motivația și satisfacția profesională necesare, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel