Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în septembrie, ultimele date de la meteorologi
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni.

Meteorologii estimează că temperaturile din România se vor menține mai ridicate decât cele normale perioadei până în prima decadă a lunii septembrie, în special în regiunile sudice și sud-vestice.

Potrivit ANM, estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie
Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.

De asemenea, AMN subliniază că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Săptămâna 12 - 19 august

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămâno în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 19 - 26 august

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nord-vestice și local la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 26 august - 2 septembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în jumătatea vestică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 2-9 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-vestice.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării.

Citește și: Schimbările climatice și lipsa de irigații îi afectează profund pe fermieri. Secetă pedologică puternică în aproape toate culturile de porumb din ţară

Cod galben de caniculă pentru 5 județe și Capitală

ANM a emis o avertizare Cod galben care vizează fenomene de caniculă și disconfort termic, atenționare valabilă până vineri la ora 21.00.

Astfel, în cursul zilei de vineri, în sudul Olteniei și sud-vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități.

FOTO: captură ANM

Temperaturile maxime vor fi de 35... 37 de grade.

De asemenea, vineri vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, în special în zonele montane.

Potrivi ANM, ”avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate”, iar  avertizările de fenomene periculoase imediate de tip nowcasting ”se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore” .

Citește și: Iulie 2024, a doua cea mai caldă lună iulie din istorie. Cercetător: Nu am terminat cu recordurile de temperatură

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel