Profitorii de la Roșia Montană
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
val-vilcu
val-vilcu

Până se va extrage primul gram de aur de la Roșia Montană mai e ceva de așteptat, dar unii încasează deja profiturile. Nu doream să discut despre interesele care îi mână în luptă pe unii dintre contestatari.

Ungurii fac jocul Budapestei, care nu doresc investiții dincolo de Tisa, când au de atras marile companii de profil la minele lor de alumină. Ecologiștii de internet, care n-au plantat în viața lor un copac, încing web-ul, ca să arate că există și are rost să le dai 2% din venit, înaintea impozitelor. Treaba lor. Așa se face și în Vest, unde mișcările eco inventează adesea pericole imaginare, că de cele reale nu au cum să ne scape, indiferent de valoarea sponsorizării. Nu i-am văzut pe verzii care în anii 80 blocau intrarea în bazele americane din Germania să regrete că au boicotat rachetele Pershing, care ne-au salvat de ruși. Mulți români îi înjurau pe atunci, că nu vin să-și testeze idealismul sub dictatură, cu rație de salam și 13 grade în casă, la vreme de iarnă. Sau să ceară libertate, în față la CC. În fine, fiecare salvează planeta cum poate.

Ce m-a scârbit este folosirea subiectului pentru a extrage capital politic, în lipsa oricărui alt argument. Exemplul suprem este Miron Cozma, care și-a lansat partidul de operetă agățându-se de tema Roșia Montană. Repet, Miron Cozma. Chipurile, Cozma îl atacă pe Băsescu, pe tema proprietății, că de ecologie nu putea vorbi, după ce a fost ani de zile erou al industrializării socialiste. De fapt, îi face jocurile,  cu un partid scos din căciulă (sau mai degrabă din cască) pentru a ciupi din voturile Opoziției.

Iar metoda aleasă pentru ieșirea din anonimat ne arată cât de jos a căzut fostul exponent al nemulțumirilor populare din 1998-99. Numele său nu mai e de ajuns pentru a lansa un partid, trebuie să se agațe de un subiect sensibil ca iasă de-o știre...Superbă asociere: foștii studenți bătuți fiindcă aveau barbă și Miron Cozma, luptând de aceeași parte a baricadei pentru aurul dacic. Dacă nu se certa cu Dan Diaconescu, ajungeau în direct, la OTV. Iar cu puțină Marinela Nițu, de culoare,  succesul electoral era garantat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel