Profilele noastre de pe Facebook valorează 50 de miliarde de dolari
Facebook a obţinut finanţare de 500 milioane de dolari de la banca Goldman Sachs şi un investitor rus, printr-o tranzacţie care evaluează reţeaua de socializare la 50 miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de New York Times.
Conform acordului, Goldman Sachs a investit 450 milioane de dolari, iar compania rusă Digital Sky Technologies a adus alte 50 de milioane de dolari. Anterior, investitorii ruşi au investit circa 500 milioane de dolari la Facebook. Totodată, banca americană are dreptul să vândă o parte din acţiunile obţinute, în valoare de până la 75 milioane de dolari, către compania rusă, informează Mediafax.
Goldman intenţionează să creeze un fond special de investiţii pentru a permite celor mai bogaţi dintre clienţii băncii să investească la Facebook fără a forţa compania să se listeze. Conform legii, dacă o companie are mai mult de 499 de acţionari, aceasta este obligată la transparenţă şi trebuie să înceapă să prezinte public rezultatele financiare şi alte aspecte importante ale afacerii. Astfel, vehiculul investiţional pregătit de Goldman ar putea permite Facebook să ocolească legea, deoarece ar fi considerat un singur acţionar.
La 50 de miliarde de dolari, Facebook ar depăşi ca valoare comanii precum eBay, Yahoo! sau Time Warner.Implicarea Goldman Sachs, una dintre cele mai importante bănci de pe Wall Street, semnalează puterea tot mai evidentă a Facebook în raport cu giganţi ai internetului precum Google. Finanţarea obţinută va permite companiei să "fure" angajaţi talentaţi ai concurenţilor, să dezvolte noi produse şi, probabil, să deruleze unele achiziţii, toate acestea fără a fi nevoită să se listeze la bursă.
În cazul Microsoft şi Google, popularitatea acţiunilor pe piaţa privată a determinat în final listarea companiilor la bursă.
Până acum, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a împins în plan secund posibilitatea unei oferte publice iniţiale sau a vânzării companiei. Totuşi, surse apropiate companiei susţin că managementul intenţionează să analizeze o ofertă publică iniţială în 2012. Pentru Zuckerberg, fondatorul reţelei de socializare, tranzacţia cu Goldman şi investitorii ruşi ar putea reprezenta dublarea averii personale. Forbes estima averea lui Zuckerberg la 6,9 miliarde de dolari când Facebook era evaluată la 23 de miliarde de dolari. Zuckerberg i-ar ajunge astfel din urmă pe fondatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, care au averi estimate la 15 miliarde de dolari fiecare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News