Profesorii, din nou în stradă. La Craiova se cântă "O lume minunată", săgeţi către preşedintele Klaus Iohannis/ Sindicaliştii au votat pentru continuarea grevei, proteste săptămâna viitoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
foto: Inquam, Octav Ganea
foto: Inquam, Octav Ganea
Angajaţii din sistemul de învăţământ continuă greva, dar şi protestele. 

Update: Salariile cadrelor nedidactice, mărite. 

Guvernul a adoptat vineri Ordonanţa de Urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022, a anunţat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.

"Avem bune intenţii în ceea ce priveşte solicitările angajaţilor din Educaţie, dar şi din alte domenii de activitate! Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa de Urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022", a notat acesta. 

Update:  Aproape 3.800 de sindicalişti din educaţie din cei aproximativ 4.500 de membri ai Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi şi ai Sindicatului Liber "Educaţia" au votat pentru continuarea grevei generale, nemulţumiţi de oferta propusă de Guvern.

"Am discutat cu oamenii care mi-au transmis că nu-şi doresc să fie asistaţii sociali ai Guvernului, ci vor salarii decente, în concordanţă cu importanţa muncii pe care o depun. Prin urmare, la Galaţi, greva generală va continua şi săptămâna viitoare, dublată de alte forme de protest. Am depus solicitări pentru a ni se aproba miting, marş şi pichetarea Prefecturii", a declarat, vineri, liderul SIP Galaţi, Lidia Antoniu.

Ea a precizat că aproximativ 2.900 de cadre didactice din cele 3.400 înscrise în sindicat au votat pentru continuarea grevei generale.

Şi liderul Sindicatului "Educaţia", Adrian Andrăşescu, a anunţat că majoritatea membrilor îşi doresc continuarea protestului.

"Dintre cei 1.100 de angajaţi afiliaţi la noi, 900 au fost joi în grevă şi au votat să continue protestul 880 dintre ei", a precizat Andrăşescu.

De asemenea, sindicaliştii din educaţie vor organiza un miting şi un marş în ziua de luni, 29 mai, şi vor picheta Prefectura Galaţi marţi şi miercuri, 30 şi 31 mai, scrie Agerpres. 

 - ştirea iniţială - 

La Craiova, spre exemplu, sute de angajaţi din sistemul de învăţământ s-au adunat în faţa prefecturii şi au protestat pentru creşterea salariilor. Aceştia au trimis săgeţi ironice către preşedintele Klaus Iohannis şi au cântat melodia "O lume minunată" 

Amintim că joi, la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de mai mulţi elevi care au cântat această melodie în prezenţa sa şi a preşedintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. 

Guvernul României, ofertă pentru profesori. Simion Hăncescu (FSLI): O propunere complet neinspirată / Profesorii vor decide la referendum dacă greva continuă

În cadrul emisiunii Sinteza Zilei, la Antena 3 CNN, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), și Marius Nistor de la Federația Sindicatelor din Educație au reacționat față de oferta Guvernului României, prezentată joi seară, pentru profesori.

„Aș spune că e o ofertă complet neinspirată! Nu au înțeles nimic guvernanții. Ceea ce a oferit Guvernul în această seară este același lucru oferit ieri. Nu se mai numesc vouchere, ci primă de...o primă. Suma este aceeași. Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi“, a spus Simion Hăncescu.

„Reacția mea depinde de reacția colegilor mei. Așteptările lor sunt mari, iar oferta care vine în momentul de față din partea Guvernului nu cred că este în măsură să conducă la stingerea acestui conflict de proporții. Singura diferență față de ieri e că nu mai sunt carduri, ci sunt prime, una acordată pe 5 iunie, iar alta pe 5 octombrie, despre asta vorbim“, a spus Marius Nistor.

VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel