Prof. Dr. Vinereanu: Reguli de aur pentru măsurarea tensiunii arteriale acasă
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Prof univ dr Dragoș Vinereanu a explicat cum se ia corect tensiunea arterială acasă.

„Recomandările noastre au legătură cu monitorizarea acasă a tensiunii arteriale, care este foarte importantă. De altfel, chiar și mesajul campaniei noastre a fost acesta: mergi și măsoară-ți tensiunea arterială”, a zis Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic cardiolog, la DC News TV și DC Medical.

Întrebat când ar trebui luată tensiunea, medicul Dragoș Vinereanu a spus: „Dimineața și seara. Am văzut oameni care veneau cu tensiunea monitorizată la câte două ore. Nu trebuie să ajungem la așa ceva. Tensiunea trebuie măsurată acasă din când în când sau atunci când ai simptome pe care le-ai putea asocia cu valorile crescute ale tensiunii. Foarte important este să ai un aparat bun cu care să știi să-ți măsori tensiunea arterială. Aparatele cu care se măsoară tensiunea la nivelul încheieturii, de obicei, dau multe erori”, a explicat medicul.

„Tensiunea se măsoară în condiții de liniște, nu după efort fizic sau după ce te-ai supărat. Să stai întins în pat. Când începe să crească, poți să o monitorizezi mai atent și mai des. Dacă valorile ridicate se mențin, este bine să te duci la medic”, a subliniat Dragoș Vinereanu.

„Tensiunea oscilantă se referă la faptul că vasele sunt încă elastice. Nu este un semn rău, dar e o hipertensiune de debut. Fugi la medic, fiindcă e foarte probabil că vei avea nevoie de tratament”, a mai zis medicul. 

Dr. Anca Hâncu și Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, interviu la DC News

„Noi numim hipertensiunea ucigașul tăcut. Ucide într-adevăr și reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate cardiovasculară din țara noastră. E tăcută, pentru că hipertensiunea nu doare. Povestea că mă doare capul, amețesc, am țiuituri în urechi, da, e adevărată, dar la tensiuni foarte, foarte mari, când deja complicațiile hipertensiunii pe inimă, creier, rinichi au apărut”, a zis Prof. Dr. Dragoș Vinereanu. „Așa că, depistarea precoce a hipertensiunii arteriale este esențială, de aceea am debutat o campanie în urmă cu un an și jumătate, respectiv să-ți măsori tensiunea arterială. Este foarte important!”, a subliniat medicul cardiolog. 

„În acest moment, știm că, dacă mergem pe stradă, unul din doi oameni peste 50 de ani este hipertensiv. Problema este că nu știe că este. Puțini sunt tratați corect. Chiar este o problemă majoră de sănătate publică și este foarte important ca oamenii să știe și să-și măsoare tensiunea arterială”, a subliniat medicul Dragoș Vinereanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel