Prof. Dr. Giurcăneanu: Vitamina care elimină acneea. Atenție! Dacă e folosită în exces, poate fi dăunătoare / video
Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, renumit medic dermatolog, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre acnee și vitamina care elimină acneea.
„Unii tineri se duc la mare, se expun la soare, stau să se bronzeze la față pentru a scăpa de coșuri. Este un subiect sensibil, strică viețile adolescenților: acneea. O tratează expunerea la soare? O usucă?”. a întrebat Val Vâlcu.
„Acneea, de regulă, apare în perioada adolescenței, în perioada prepubertară și perioada pubertară în mod deosebit. Este produsă pe cale hormonală, testosteronul, androgenii sunt cei care condiționează secrețiile, cantitatea de sebum din glanda sebacee.
Se constată foarte clar că între multe alte măsuri și tratamente, expunerea la radiația ultravioletă are un efect benefic asupra acneei. În doze mici care să nu producă foto-îmbătrânirea, să nu se înnegrească individul, pentru că dacă se duce să devină și negru, chestia asta, în timp, îi produce o foto-îmbătrânire. Ea și dispare de multe ori în timpul verii, copiii venind, mai ales toamna, cu leziuni și atunci trebuie efectuate alte tratamente.”, a spus Prof. Dr. Călin Giurcăneanu.
„Tratamentul care a dat mari speranțe și ulterior a devenit controversat era o pastilă, o vitamină care vindecă acneea, dar avea riscuri, adică dacă dobândea o sarcină în perioada aceea, era un risc mare. S-a spus că ar împinge la sinucidere.”, a spus Val Vâlcu.
„Este vorba de retinoizi aromatici, asta înseamnă vitamina A, deci produse super purificate și concentrate de vitamina A, aducând un mare exces de vitamina A organismului și atunci efectele nefaste ale acestui medicament survin din supradozajul de Vitamina A, excesul ce apare în organismul individului.
Este, în opinia mea, un medicament excepțional pe care eu îl folosesc numai în cazurile severe de acnee, deci când sunt noduli de acnee și care dacă nu sunt tratați corespunzător, vor lăsa cicatrici și vor apărea micro mutilări ale individului, ceea ce sigur afectează mult calitatea vieții. Mulți au vrut să se sinucidă din cauza cicatricilor.
Se constată însă că izotretinoinul, și eu pot spune pentru că am foarte mulți tratați și am o oarecare statistică din anii 80 până în prezent, (fenomenul de depresie a fost demontat în 2018 în SUA), nu produce depresie, dar bineînțeles că în prospecte se scrie în continuare și o să scrie încă 50 de ani de acum înainte. În schimb, bineînțeles că produce multe alte efecte, atenție la teratogenicitate.”, a spus Prof. Dr. Călin Giurcăneanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News