Prof. dr. Buicu: Vaccinarea să fie primul lucru la care ne gândim! Măsurile să fie comunicate populației, ca să înțeleagă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Prof. dr. Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie, a vorbit despre lecțiile învățate în pandemie.

Prof. dr. Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie, a fost invitat în cadrul dezbaterii "Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022", organizată de DC Media Group. Acesta a vorbit despre lecțiile învățate de către români în pandemie, menționând că pe viitor ar trebuie să se acorde o atenție deosebită prevenției prin vaccinare, dar și unei comunicări eficiente. Dr. Florin Buicu susține că mesajele către populație trebuie să fie transmise de către specialiștii în care societatea are încredere și care se bucură de credibilitate în rândul românilor.

Ce am învățat din pandemia de COVID-19?

"Ce am învățat din pandemie? Păi haideți să încercăm să rememorăm momentele prin care România a trecut și cred că un lucru foarte important este cel legat de percepție. Dacă în februarie-martie 2020, populația României și toată societatea era îngrozită de numărul de 500 de decese pe zi din Lombardia, din Italia, după un an de zile România asista practic la un număr de aproximativ 600 de decese pe zi. 

Iată cum la diferență de un an de zile, februarie-martie 2020, respectiv 2021, societatea, dacă în 2020 era afectată auzind de 500 de decese dintr-o anumită zonă, în 2021, aceeași societate românească, care trăia și se confrunta cu 600 de decese pe zi, nu a mai avut aceleași reacții. De ce spun că nu a mai avut aceleași reacții? Pentru că, în mod normal, în fața bolii, în condițiile în care ai un vaccin care să fie valabil, ar fi fost într-un fel obligatoriu ca vaccinarea să fi avut succes, însă doar un procent relativ mic din populație a apelat la cea mai bună metodă de prevenție a îmbolnăvirilor.

Buicu: Vaccinarea să fie primul lucru la care ne gândim!

Ce am mai învățat din pandemie? Păi am învățat că la un moment dat am transformat tot sistemul de sănătate într-un sistem care trata doar COVID, în condițiile în care pacienții cu boli cronice nu au mai avut acces la servicii medicale. Trebuie să învățăm din aceste lucruri și trebuie să fim pregătiți ca indiferent de ceea ce se întâmplă, pacienții aceștia să aibă acces în primul și primul rând acces la servicii medicale. Pandemia și această infecție COVID trebuie să le tratăm, trebuie să luăm toate măsurile necesare de prevenție și de tratament, dar nu trebuie să uităm și de celelalte patologii.

Din perspectiva medicului de sănătate publică, consider că este important ca pentru patologiile care au modalități de prevenție, vaccinarea să fie primul lucru la care să ne gândim și să îl promovăm ca specialiști ai sănătății. Măsurile pe care le luăm trebuie să fie comunicate populației, astfel încât populația nu să fie neapărat obligată, ci populația să înțeleagă beneficiile acestor metode preventive. Ce trebuie să mai învățăm? Trebuie să învățăm că sănătatea este și trebuie să fie o prioritate. Și să mai învățăm un lucru, aceste comunicări pe care le fac către populație trebuie să fie făcute de către profesioniști în care societatea să aibă încredere.", a declarat prof. dr. Florin Buicu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel