Prof. Ciurea: Trei elemente sunt esențiale pentru creier și ele nu costă nimic
Neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea a vorbit despre trei elemente care sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului.
„Trei elemente sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului. Și ele nu costă nimic. Am să o spun mereu și mereu: apă, oxigen, odihnă.
Apa ajută sistemul vascular, curăță „deșeurile”, îmbunătățește starea celulelor, reglează temperatura și de aici efectele pozitive: îmbunătățește memoria, atenția, revigorează întregul organism. Dimineața, când ne trezim, recomand să bem două pahare cu apă. Este „combustibilul” de care avem nevoie pentru a funcționa optim.
Oxigenul. Creierul are nevoie de o cantitate mare de energie, iar aceasta este generată de procese consumatoare de oxigen. Recomand ca dimineața să ținem ferestrele deschise. Pentru că nivelul de poluare din orașe este mai scăzut la primele ore. Recomand de asemenea plimbări în parc.
Odihna este crucială. NIMIC nu odihnește creierul mai bine decât somnul. Recomand ca ora de culcare ora 22.00, cel târziu. Fără televizor, telefon, tablete etc.
Toate acestea ne sunt la îndemână. Depinde de noi să ne protejăm, să avem grijă de sănătatea noastră. Pentru că altfel vom depinde de alții!”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.
Citește și: Ciocolata perfectă pentru creier. Prof. Ciurea: Alegeți cu grijă
„Organismul nostru știe exact ce are nevoie”
Într-un alt mesaj publicat pe Facebook, neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea: „Ca să o putem lua de la capăt în fiecare luni dimineață, avem nevoie ca la final de săptămână să ne odihnim, să ne relaxăm, să dăm voie organismului în întregul său să ia o pauză. Avem nevoie să vedem lucruri frumoase, să avem discuții plăcute, să fim cât mai liniștiți, fără stres, fără presiune.”
„Organismul nostru știe exact ce are nevoie. Iar atunci când ne „cere” o pauză, când simțim că suntem obosiți, trebuie să răspundem solicitării. Pentru că altfel oboseala se acumulează și ajungem la epuizare. Există semne clare de oboseală pe care corpul ni le transmite. Iar dacă nu ținem cont de ele, iată un efect: nonperformanța”, a mai transmis neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News