Prof. Ciurea: Creierul iubește legumele pe grătar mai mult decât cartofii prăjiți
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 29 Martie 2022, 21:30
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, o somitate în domeniul neurochirurgiei, a spus că o „masă grea” înseamnă suprasolicitare pentru pancreas, sistem digestiv, inimă, dar și creier.

„Un prânz ușor este mult mai sănătos decât un festin! Un prânz prea încărcat forțează organismul să se concentreze pe digestie. Creierul iubește mâncărurile ușoare, carnea de pește mai mult decât carnea de porc și legumele înăbușite sau pe grătar, mai mult decât cartofii prăjiți.

Masa de seară trebuie să fie mai ușoară decât prânzul! Carnea grasă nu are ce căuta la cină! O masă grea înseamnă suprasolicitare pentru pancreas, sistem digestiv, inimă, dar și creier. Iar dacă i se adaugă alcool – pentru mulți, seara se închide cu alcool – efectele sunt foarte grave pentru sănătate. Nu spun că un pahar de vin face rău, spun că mai multe pahare de vin fac foarte rău organismului!

Și ne întoarcem la somn. Somnul dulce mult aduce! Mulți dintre noi își bat joc de cel mai complex și complet instrument de regenerare, somnul. Când trebuie să ne culcăm? O spun bătrânii: o dată cu găinile. Este un lucru dovedit științific că cel mai bun somn este între orele 10 și 12 seara”, a spus, citat de romanialibera.ro, Vlad Ciurea.

Citește și / Dulciurile perfecte pentru creier. Ciurea: Sunt bune și dau energie celulei nervoase

 

„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie”, a spus Vlad Ciurea. „Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a explicat neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar, pe contul său de Facebook.

„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau  arome diverse”, a subliniat Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?