Prof. Cadariu: Datorită pandemiei, a crescut cererea unui vaccin care nu are legătură cu Covid-19: HPV. Posibilitatea de a face cancer, eliminată într-o secundă
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Vaccinarea HPV /  FOTO: Stefan Amer / Scop.io
Vaccinarea HPV / FOTO: Stefan Amer / Scop.io
Un program de vaccinare ratat de statul român a dus la decesul a peste 17.000 de femei în ultimii 10 ani. Am ajuns aici pentru că în 2008 autoritățile nu au reușit să le explice mamelor de ce fetele lor trebuie să facă acest vaccin.

Vaccinul anti-HPV nu este obligatoriu. Însă Organizația Mondială a Sănătății îl recomandă fetelor între 11 și 14 ani și e oferit gratuit de stat pentru această categorie de vârstă, după ce părinții îl solicită medicului de familie.

Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, invitat la DC News a fost întrebat dacă a întâlnit vreun caz în care cineva să regrete că în 2008 s-a ratat șansa vaccinării HPV pe scară largă.

”Problema este că nici nu știau de vaccinarea HPV. Nu am auzit această discuție. În schimb, spun cu plăcută uimire, grație pandemiei și discuției despre vaccinul Covid-19, că aproape la fiecare pacientă tânără revine discuția despre vaccinarea anti-HPV. Acest lucru mă bucură”, a spus medicul la DC News.

Conform CDC (Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) din America, infecția cu HPV este cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală. De fapt, infecția este atât de comună, încât există posibilitatea ca aceasta să apară chiar și în cazul unui număr redus de parteneri sexuali. Unele infecții cu HPV la nivel genital pot să nu provoace probleme de sănătate. Totuși, altele pot cauza apariția cancerului de col uterin. Alte tipuri de cancer pot să apară la nivelul anusului, penisului, vaginului sau gâtului (orofaringian).

Posibilitatea de a face cancer, eliminată într-o secundă prin vaccinare

Vaccinarea împotriva infecției cu HPV este cea mai sigură metodă de prevenție a problemelor de sănătate asociate acestei infecții, precum și a cancerului de col uterin.

De regulă, este recomandat ca vaccinarea să fie făcută atât de fete, cât și de băieți, în jurul vârstei de 12 ani, înainte de începerea vieții sexuale și de expunerea la virusul HPV.

Iată interviul:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel