Dublă lovitură pentru România. SCĂDERE semnificativă, dar nu e totul pierdut
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
România va suferi o dublă lovitură în această toamnă, susțin experți citați de Reuters. Totuși, există și o veste bună.

Producția de grâu a României va înregistra o scădere semnificativă în acest an, din cauza secetei prelungite, dar cu toate acestea România va avea un surplus suficient pentru a putea participa la licitațiile internaționale organizate de Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu, au declarat luni pentru Reuters o serie de fermieri și experți, conform Agerpres.

România, al doilea exportator de grâu din Uniunea Europeană, este un important furnizor de cereale în zona Orientului Mijlociu, alături de Franța și Rusia, iar Egiptul este cel mai important cumpărător pentru grâul românesc.

O dublă lovitură

„Este o dublă lovitură. Observăm că este un an foarte rău pentru grâu, situația este similară cu cea din 2002, când plantele au înghețat iarna din cauza lipsei stratului de zăpadă și apoi primăvara nu a plouat deloc", a explicat fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Acesta a declarat pentru Reuters că datele de pe teren arată că în 10 din cele 41 de județe recoltele sunt afectate 1până la 100%".

Fermierii și comercianții consultați de Reuters se așteaptă ca în acest an România să recolteze o cantitate de grâu cuprinsă între 5 și 7,4 milioane tone, după ce anul trecut a înregistrat o recoltă record de aproape 10 milioane de tone de pe o suprafață de 2,1 milioane hectare.

Totuși, o recoltă mai redusă, pe fondul secetei excesive, va avea un impact benefic, prevenind răspândirea în cereale a cornului secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale - n. r.) - o cerință cheie a cumpărătorilor de grâu din Egipt, susțin experții.

Severitatea secetei pedologice

„România se confruntă cu o secetă pedologică destul de severă", a apreciat Sebastien Devos de la Koepta brokerage în România. Acesta a adăugat: „Romania va rămâne exportator de grâu, probabil cu aproximativ 3,5 milioane tone, și prin urmare va putea participa la licitațiile internaționale, cum ar fi cele organizate de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt (GASC - entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean), în funcție de prețurile internaționale și de nivelul cererii".

Devos a explicat că regiunile din sud și vest arată bine spre foarte bine, deși nu este ușor de evaluat randamentul mediu, și se așteaptă ca în 2020 producția de grâu a României să fie în jur de aproximativ 7,3 - 7,4 milioane tone, poate chiar mai scăzută.

Consumul intern al României variază de la 2,5 la 3 milioane tone, rămânând un surplus de două până la 4,9 milioane tone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel