Asociația procurorului Pîrlog dă în judecată Comisia Europeană. Solicită anularea deciziei care a abrogat MCV
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Comisia Europeană a prezentat noile măsuri de stimulare a introducerii reţelelor gigabit / Foto: Pixabay
Comisia Europeană a prezentat noile măsuri de stimulare a introducerii reţelelor gigabit / Foto: Pixabay
Comisia Europeană a fost dată în judecată de o asociație a procurorilor pentru că a ridicat MCV în cazul României. 

Comisia Europeană a fost dată în judecată pentru că a ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în cazul României. Asociația "Inițiativa pentru Justiție" a introdus pe 28 noiembrie o acțiune în anulare la Tribunalul UE a deciziei din 15 septembrie 2023 ce a închis MCV pentru România, scrie presshub.ro.

Este pentru prima dată când o asociație de procurori naționali a dat în judecată în mod direct Comisia Europeană pentru că nu a respectat statul de drept și a ignorat nerespectarea continuă a hotărârilor CJUE privind statul de drept în România. Asociația este condusă de procurorul militar Bogdan Ciprian Pîrlog, cel care a instrumentat inițial dosarul protestelor din 10 august. 

Ce solicită asociația

Asociația Inițiativa pentru Justiție este reprezentată de avocații Carsten Zatschler și de Vlad-Dan Oanea. Asociația solicită anularea deciziei care a abrogat MCV. Înainte de acest proces,, Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a fost una dintre cele trei asociații profesionale pe care s-a bazat Comisia pentru a-și îndeplini atribuțiile în materie de monitorizare și raportare cu privire la MCV.

Membrii săi au cooperat îndeaproape cu Comisia pentru a realiza MCV, urmărind respectarea tuturor obiectivelor de referință, furnizând (împreună cu celelalte două asociații profesionale) cea mai mare parte a fundamentului substanțial al evaluărilor Comisiei, până în 2022, când acestea au fost marginalizate în lumina deciziei aparent politice de a abroga MCV, în pofida faptului că persistau deficiențe semnificative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel