Procuroii DNA au trecut la faza pe primari, în cazul Dragnea
Ancheta în cazul şefului de campanie al PSD, Liviu Dragnea continuă, iar la DNA au început să fie chemaţi şi primarii. În urma unui articol publicat de ziarul Gândul, Roland Vening, primarul PSD-ist al oraşului Sângeorz-Băi a fost chemat în calitate de martor la DNA Bucureşti. Întrebările procurorilor s-au axat pe metodele folosite de primar pentru a mobiliza lumea la vot în ziua referendumului.
Primarul din Sângeorz-Băi a fost chemat în urma unui articol din Gândul. Un reporter a sunat sub acoperire şi s-a dat drept strateg de la Bucureşti al PSD. „Mergem seara la oameni, în jurul orei 22. Vedem cine, cum sunt, ce feţe au. În funcţie de cum se prezintă mergem noi după ei. Nu vrem să facem vâlvă. Ideea este să ducem cât mai mulţi. Facem exact cum ne-a învăţat Dragnea. Suntem echilibraţi cu maşini pe secţiile de votare. Avem cam cinci autoturisme ale membrilor de partid. Dacă nu ne ajung, ducem şi cu Loganul de la primarie. E un Logan bun, cu opt locuri. Noi vrem să ducem cât mai multă lume, nu neapărat cum să voteze“, a fost declaraţia care l-a adus pe Vening la DNA.
„Eu le-am spus cinstit totul, pentru că nu a fost nimic ilegal. În primul rând, declaraţia apărută în ziar este trunchiată. Eu m-am referit cum procedăm cu mobilizarea în campanie. Şi am spus, era luna iulie, multă lume lucra la câmp până seara, deci majoritatea dicuţiilor cu oamenii se desfăşurau seara între orele 20.00 şi 22.00. Şi le-am zis domnilor procurori dacă ştiu ce înseamnă să te duci tu activist din reţea, în ziua alegerilor şi să suni la uşa lui X, pe care nu-l cunoşti din campanie şi să-i zici hai la vot. Te poţi trezi cu un pumn în cap şi nu poţi zice nimic. Dar şi dacă îţi aduci rudele, prietenii sau pe cei care te simpatizează cu maşina la vot, nu este nimic ilegal. Ilegal este să dai bani, produse sau altele. Tot ce am făcut în campanie şi în ziua alegerilor ţine de munca activistului de partid. Nu ştiu cum este la alţii, dar la noi există, şi nu de ieri, de azi, reţele de activişti care răspund de cartiere, de străzi, de secţii de votare. Activiştii ăştia sunt cetăţeni ai României şi cetăţenii României au dreptul să aibă maşini. Şi repet, dacă îţi aduci cu maşina rudele, prietenii, sau pe unii care şti că votează partidul tău şi care din diferite motive nu au putut să ajungă la urne, nu este nimic ilegal. Şi nu Dragnea ne-a spus asta acum, ştiam de mult cum se procedează (Roland Venig este la al treilea mandat de primar – n.a.), am citit şi manuale de campanie unde se spune cum se face campania, cum se face mobilizarea etc. Deci nu au fost probleme”, a declarat Vening pentru Cotidianul.
Prezenţa la vot în oraşul Sângeorz-Băi a fost de 33,52%. Dintre aceştia 83,41% au spus DA la referendum, iar 15,27% au spus NU. 37 de voturi au fost anulate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News