Proclamaţia statului Texas dedicată Centenarului României - FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a emis o proclamație oficială dedicată României, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918.

În textul proclamației se arată că „lumea s-a schimbat pentru totdeauna odată cu unirea României din 1918 şi proclamarea unei naţiuni moderne, democratice şi suverane."

Documentul remarcă relaţia apropiată dintre România şi SUA, respectiv dintre statul Texas şi România, precum şi contribuţia texanilor de origine română la îmbogăţirea patrimoniului cultural al statului. De asemenea, proclamaţia încurajează toţi locuitorii statului Texas să se alăture sărbătoririi Centenarului.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a salutat Proclamaţia statului Texas, subliniind că ţara noastră este profund onorată de mesajul transmis de guvernatorul Greg Abbott. Totodată, ambasadorul român a transmis guvernatorului statului Texas recunoştinţa României faţă de sprijinul acordat de Statele Unite pentru realizarea Marii Uniri de la 1918 şi rolul major jucat de preşedintelui american Woodrow Wilson, în urmă cu 100 de ani.

Reprezentantul României în SUA a apreciat legătura strânsă dintre țara noastră şi statul Texas, cimentată atât de prezenţa activă şi consistentă a comunităţii românilor-americani, cât şi de activitatea marilor companii americane din acest stat, precum Exxon Mobil, Hunt Oil, Dell, Lockheed sau Bell Helicopter, care au investit masiv sau urmează să dezvolte proiecte în colaborare cu ţara noastră, generând prosperitate şi securitate pentru România şi Statele Unite ale Americii.

Despre Texas

Texas este al doilea cel mai mare stat american din punct de vedere al teritoriului, populaţiei şi dimensiunii economiei, cu o populaţie de 28,3 milioane locuitori şi un produs intern brut de aproximativ 1,6 trilioane dolari. Comunitatea românilor americani din statul Texas este numeroasă, făcându-se remarcată prin calitatea profesională a membrilor săi, încadraţi în special în companii recunoscute în domeniul energetic, dar şi în cadrul instituţiilor administraţiei locale, spitalelor şi universităţilor din zonă. Principalii factori de coeziune comunitară sunt reprezentaţi de bisericile româneşti care au fost înfiinţate de-a lungul timpului în zona principalelor oraşe din Texas, dar şi de cele două consulate onorifice din Dallas şi Houston.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel