Procedura alegerii președintelui Parlamentului European
La 17 ianuarie 2017 europarlamentarii își aleg președintele pentru următorii doi ani și jumătate. În cursa pentru funcția de președinte al Parlamentului European (PE) s-au înscris șapte candidați.
La 18 ianuarie 2017 se aleg și vicepreședinții și chestorii legislativului european, cel care va prezida procesul de alegere fiind Martin Schulz, al cărui mandat de președinte al PE expiră, informează Agerpres.
Potrivit art. 15 din Regulamentul de Proceduri al PE, președintele, vicepreședinții și chestorii sunt aleși prin vot secret. Propunerile de candidatură pentru funcția de președinte al PE pot fi făcute numai de un grup politic sau de un număr de cel puțin 38 de deputați. Pentru a fi ales în funcția de președinte al PE, un candidat trebuie să obțină majoritatea absolută a voturilor.
În cazul în care niciun un candidat nu întrunește o majoritate absolută, se organizează un al doilea tur de scrutin, sau, dacă este cazul și un al treilea tur. Dacă nici la al treilea tur de scrutin nu se obține majoritatea cerută, la al patrulea tur de scrutin pot candida numai primii doi clasați care au întrunit cel mai mare număr de voturi la al treilea tur de scrutin. În cazul în care numărul de voturi este egal, este declarat ales candidatul cel mai în vârstă (art. 16 din Regulamentul de procedură).
Președintele nou ales poate ține un discurs de deschidere înainte chiar de alegerea vicepreședinților și a chestorilor sau poate face doar câteva observații scurte, amânând discursul său pentru o dată ulterioară.
După alegerea președintelui, se aleg, urmându-se aceleași proceduri, cei 14 vicepreședinți și cei 5 chestori. Atât mandatul președintelui, cât și cel al vicepreședinților și chestorilor este de de doi ani și jumătate.
Dacă în timpul celor doi ani și jumătate de mandat, un eurodeputat trece la alt grup politic, acesta își poate păstra locul pe care îl ocupă eventual în cadrul Biroului sau al Colegiului chestorilor până la încheierea mandatului.
Președintele PE reprezintă Parlamentul în relațiile externe cu celelalte instituții ale UE și supraveghează activitatea legislativului european și a organismelor sale constitutive, precum și dezbaterile în plen. De asemenea, acesta se asigură că Regulamentul de procedură al Parlamentului este respectat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News