Problemele pandemiei. La ce mai folosesc aceste „garduri“ din mall? / galerie FOTO
În ultimele săptămâni, în acest mall din Sectorul 3 au fost instalate niște garduri care să dirijeze clienții fără certificat verde către supermarket-ul din incintă.
Cetățenii care nu dețin un certificat verde nu au putut intra în ultimele luni în mall-urile din România. Însă, de aproximativ 3 săptămâni, centrele comerciale care au în interior un hipermarket au început să permită accesul și celor care nu dețin green pass-ul.
Într-un mall din Sectorul 3 al Capitalei, de cum treci de ușa glisantă, accesul se ramifică în trei direcții. Una centrală, lată de aproximativ 4 metri, care duce către hipermarket, și două laterale, care îți dau acces către restul magazinelor din mall. Delimitarea se face prin niște jaloane de plastic legate între ele cu lanțuri de plastic. Tot la intrare, un panou informativ te înștiințează că accesul pe culoarul central este liber pentru toată lumea și este exclusiv pentru hipermarket-ul din centrul comercial.
Problema apare atunci când, după nici 10 metri de mers pe culoarul central, gardul se întrerupe brusc și reapare după vreo alți 7-8 metri de pauză. Cum nu există paznici care să verifice dacă oamenii fără green pass încalcă regula și ies de pe culoarul destinat pentru ei, gardul parcă nici nu există. Oamenii trec de colo-colo fără a mai ține cont de delimitările care au menirea să-i împartă pe cei cu certificat verde de cei fără certificat verde. De altfel, cred că ar fi nevoie și de un efort logistic considerabil pentru a acoperi toate breșele din așa-zisul gard care încearcă să combată răspândirea SARS-CoV-2.
În al doilea rând, dacă un om infectat intră pe acest culoar central și răspândește virusul în aer, oare gardul cu jaloane și lanț de plastic poate opri răspândirea acestuia? Bănuiesc că o delimitare cu panouri din plexiglas ar fi fost mult mai oportună, dacă într-adevăr se dorea combaterea răspândirii SARS-CoV-2. Și, chiar și așa, nici atunci nu cred că protecția ar fi fost extrem de sporită, tocmai din cauza faptului că în hipermarket aceste delimitări nu mai există.
Prin urmare, cred că este absolut inoportună o astfel de delimitare. Ori se menține accesul în tot centrul comercial doar pentru cei cu certificat verde, ori se dă liber la toată lumea. În astfel de cazuri, căile de mijloc nu fac decât să creeze nepăsare, dispreț și lipsă de încredere.
Bilanţ COVID-19, 28 februarie 2022. Câte cazuri noi au fost înregistrate
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.757 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 510 mai mult decât în ziua anterioară. 633 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
În total, până astăzi, 28 februarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.733.484 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 109.878 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
2.489.778 de pacienți au fost declarați vindecați.
Până astăzi, 63.414 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 27.02.2022 (10:00) – 28.02.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 61 dedecese (36 bărbați și 25 femei), dintre care 4 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Ialomița, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș și Vrancea.
Dintre cele 61 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de de vârstă 30-39 de ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 de ani,11 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 19 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 22 la categoria de vârstă peste 80 de ani (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News