Problema cu Stadionul Ghencea pornește încă din comunism. „E obiectiv public și deservește o populație!”
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Facebook Stadionul Ghencea
Foto: Facebook Stadionul Ghencea
Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre logica privată pe care o abordează instituțiile statului român.

FCSB va juca pe stadionul Ghencea unde joacă de regulă Steaua București.

„Eu am o problemă serioasă cu administrația publică legată de principii. Nu văd de ce primăriile finanțează echipe de fotbal, ținând cont că vorbim de un business, nu ține cu adevărat de sport. Dacă vrei să finanțezi ceva, finanțează atletismul, șahul și alte zone.

Nu văd de ce unele ministere trebuie să aibă stadioane. Baza sportivă este autonomă și deservește o populație. Sigur, deservește și oamenii din minister, dar trebuie să aibă un regim public.

Comuniștii au venit cu ideea de egalitate. Nu ne-a plăcut când a fost pe bune egalitate, prin anii ’50-’60 și au inventat serviciile speciale pentru elite. Cum au început? Au început cu sportul. Era altceva să fie la bazele sportive ale ministerelor (atenție, nu aveau numai Internele și Armata). Apoi au zis că au nevoie de servicii de sănătate mai bune și ministerele și-au făcut propriile spitale, policlinici. Era de fapt o invalidare a sistemului egalitar, era nevoia lor de a fi tratați de elită”, a explicat Alfred Bulai la Nod în papură.

Mentalitatea a continuat să existe și în democrație

„A rămas această mentalitate în care trebuie să creezi servicii speciale altele decât pentru populație. Din păcate există în continuare filosofia asta. Nu a stat nimeni să investigheze să vadă câte case de vacanță au ministerele. În momentul în care eu permit să existe asemenea tipuri de investiții care nu au legătură cu logica publică, e de fapt o logică falsă privată.

Tu, ca privat, poți să-ți faci parcul tău. Cumperi cu bani mulți o bucată de trei hectare și o faci parc. E treaba ta ce faci cu banii tăi. Am văzut în Londra un parc senzațional și scria așa: «În acest parc nu au voie adulții decât dacă sunt însoțiți de copii». Trebuia să rogi un copil să te bage în parc. Mi-a explicat cineva că un milionar a vrut să facă parc în centrul Londrei, dar nu pentru oameni mari, ci pentru copiii.

În logica privată îmi fac echipă de fotbal, de volei, de ce vreau eu – din banii mei. Pot să-mi fac stadioane și nu las pe nimeni pe ele. Obiectivele astea, atât timp cât sunt pe bani publici, trebuie să fie de interes public! Orice încercare de a sugera că sunt afaceri private este falsă”, a adăugat Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel