Data publicării:

Probele de la Roșia Montană nu au găsit decât aur și argint. Barajul, de 1000 de ori mai sigur ca o centrală nucleară

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp
rosia doi
rosia doi

Rezerva de aur de la Roșia Montană este de 314 tone, iar recuperarea în uzina de procesare va fi de 80%, a declarat directorul general RMGC, Dragoș Tănase. Producția efectivă va fi de 251 de tone de aur și 875 de tone de argint. Nu există alte metale prețioase, doar aurul și argintul sunt exploatabile comercial, susține Dragoș Tănase, într-un dialog cu cititorii hotnews.ro.

RMGC a făcut 1200 de foraje folosind tehnologii de mare adâncime, luând câte un eșantion din fiecare metru forat. Toate probele au fost trimise la două laboratore independente din Australia și Canada, care au urmărit prezența a 47 de elemente chimice. Oricum, licența este doar pentru aur și argint, așa că orice alte metale prețioase rămân în iazul de decantare, la dispoziția statului român.

Cât despre locurile de muncă, RMGC va angaja în mod direct 2300 de oameni pe perioada de construcție și 900 în faza de operare, oferind și câteva mii de locuri de muncă în furnizarea de bunuri și servicii cître mină, precum și in programele de dezvotlare durabilă/turism/patrimoniu.

Barajul,  mai sigur decât o uzină nucleară

Dragoș Tănase susține, în dialogul cu cititorii hotnews.ro, că barajul iazului de decantare este de 1000 de ori mai sigur decât o centrală nucleară. ”Barajul a fost construit pentru a rezista la un cutremur de 8 grade Richter intr-o zona cu risc seismic teoretic posibil de 5,6 garde. Pentru a exista o deversare este necesare si o precipitatie probabila 1/100 milioane ani. Chiar si in aceasta situatie teoretic posibila, deversarea nu paraseste zona industriala, fiind diluata la standard de apa de riu. Probabilitatea folosita in industria nucleara este de 1/100.000 de ani. Cu alte cuvinte, noi consideram ca proiectul de la Rosia Montana e mult mai sigur chiar si decit o centrala nucleara”.

În ceea ce privește problemele legate de poluare, directorul RMGC a subliniat că două din cele patru cariere de la Roșia sunt deschise de statul român, fiind abandonate fără a fi reabilitate ecologic. Potrivit contractului, RMGC va reabilita cele două mine vechi, ca și cele nou deschise, lăsând în urmă ”totul verde”. Reabilitatea mediului va începe odată cu construcția și operarea minei. Concret, se va rezolva problema apelor acide, care azi colorează Arieșul pe zeci de km și pe care RMGC se angajează să le elimine ”din ziua unu de exploatare”. În total, ecologizarea va costa 135 milioane dolari. Investițiile în tehnologie nepoluantă vor atinge nivelul de 1 miliard de dolari, bani pe care statul român nu îi poate aloca unui proiect similar. Doar până în prezent s-au alocat 500 de milioane de dolari. Peste 140 de milioane de dolari vor fi alocați pentru proiectele de patrimoniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel