Data actualizării:
Data publicării:

Prințul moștenitor saudit, Mohamed bin Salman în vizită la Erdogan după aproape nouă ani de tensiuni dintre cele două țări

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Prinţul moştenitor saudit Mohamed bin Salman a sosit miercuri la Ankara, au declarat oficialii turci, la trei ani şi jumătate după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi la consulatul ţării sale din Istanbul.

Mohamed bin Salman va fi primit de preşedintele turc la trei ani şi jumătate de la eveniment, potrivit Rador.

Liderul de facto al celui mai mare exportator de petrol din lume va fi primit de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a călătorit în regatul arab la sfârşitul lunii aprilie.

Aceste vizite au reînviat relaţiile dintre cele două ţări, după nouă ani de tensiuni izvorâte de la revoltele populare din Primăvara Arabă şi agravate de asasinarea lui Khashoggi.

De când a fost numit prinţ moştenitor, pe 21 iunie 2017, Mohammed bin Salman, cunoscut popular sub iniţialele sale MBS, şi-a consolidat puterea în timp ce a liberalizat unele aspecte ale societăţii saudite.

Dar eforturile sale de a moderniza imaginea regatului ultra-conservator au fost măturate de afacerea Khashoggi. Acest jurnalist saudit, care a locuit în Statele Unite şi a colaborat cu ziarul "The Washington Post", a fost ucis şi dezmembrat la consulatul regatului din Istanbul pe 2 octombrie 2018 şi rămăşiţele sale nu au fost găsite niciodată.

După şocul generat de crimă, Erdogan a spus că în aceasta au fost implicate "cele mai înalte niveluri" ale guvernului saudit. După un proces judiciar opac în Arabia Saudită, cinci persoane au fost condamnate la moarte şi trei la închisoare, dar sentinţele nu au fost executate.

Prinţul a depăşit de atunci ostracismul diplomatic, iar preşedintele american Joe Biden plănuieşte o călătorie în Orientul Mijlociu la mijlocul lunii iulie, cu o vizită în Arabia pentru a se întâlni cu moştenitorul. Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost în regat în decembrie, încheind un turneu regional cu o vizită la Jeddah.

Citește și..

Turcia şi Arabia Saudită anunţă începutul unei noi ere de cooperare

Turcia şi Arabia Saudită sunt hotărâte să înceapă "o nouă eră de cooperare", anunţă cele două ţări într-un comunicat emis miercuri seara, la încheierea primei vizite a prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman la Ankara, după uciderea în 2018 la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Cele două ţări au subliniat cooperarea din relaţiile bilaterale, inclusiv legăturile "politice, economice, militare şi în domeniul securităţii", în timpul discuţiilor dintre prinţul moştenitor saudit şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui comunicat comun dat publicităţii de Preşedinţia turcă, potrivit Agerpres.

Cele două ţări vor conlucra de asemenea la majorarea investiţiilor în numeroase sectoare, de la energetică la turism şi apărare, şi la îmbunătăţirea comerţului reciproc, adaugă comunicatul.

Afacerea Khashoggi a îngheţat mai bine de trei ani relaţiile dintre Ankara şi Riad, deja tensionate din 2017 şi blocada decretată de Arabia Saudită la adresa Qatarului, aliat al Turciei.

Jamal Khashoggi, un editorialist critic de la Washington Post, a fost ucis şi dezmembrat la 2 octombrie 2018 în clădirea consulatului saudit din Istanbul, unde s-a dus să obţină documentele necesare căsătoriei cu logodnica sa turcoaică.

Serviciile de informaţii americane l-au identificat pe prinţul moştenitor de 36 de ani drept comanditar al asasinării lui Khashoggi, afirmaţie respinsă de casa regală saudită.

La acea vreme, preşedintele turc a acuzat "cele mai înalte niveluri ale guvernului saudit" că au ordonat asasinatul.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vizitat Arabia Saudită la sfârşitul lunii aprilie, unde l-a întâlnit pe prinţul moştenitor înainte de a se deplasa la Mecca.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel