Principalele puncte ale acordului din SUA privind reducerea deficitului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
obama
obama

Preşedintele Barack Obama şi liderii Congresului au ajuns la un acord istoric prin care deficitul federal să fie redus dramatic în următorii  ani cu mii de miliarde de dolari, ceea ce asigură aprobarea ridicării plafonului de îndatorare ,evitându-se o nouă posibilă criză globală.

Prima parte a acordului prevede tăieri în cheltuielile bugetare de aproape 1.000 de miliarde de dolari în următoarii zece ani, dar o comisie specială a Legislativului va examina ce alte noi reduceri bugetare s-ar putea face. Republicanii se tem de noi reduceri în bugetul apărării, în timp ce democraţii nu văd cu ochi buni reduceri în sectorul social şi medical.

Principalele puncte ale acordului sunt următoarele:

- Reduceri de cheltuieli de 900 de miliarde de dolari în următorii ani în special în programele pentru educaţie, locuinţe şi transport. Aceste reduceri ar putea aduce programele respective la nivelul din urmă cu câţiva ani. Apărarea va pierde 350 de miliarde de dolari.

- Nu vor creşte taxele, deşi o revizuire a codului fiscal ar putea fi o parte a soluţiei viitoare de reducere a deficitului.

- O nouă comisie legislativă bipartizană, formată din 12 membri, va recomanda viitoarele reduceri de cheltuieli, ţinta fiind o economisire a 1.500 de miliarde de dolari. Dacă nu se atinge această ţintă, pentru diferenţa care rămâne se vor face reduceri automate de cheltuieli, de la 1 ianuarie 2013 - jumătate din programele de apărare, restul din celelalte programe, cu excepţia asigurărilor sociale, Medicaid, asigurările de şomaj, pensiile. Tăierile din programul Medicare vor fi limitate.

- O creştere a limitei de îndatorare, în mai mulţi paşi, întâi cu o tranşă de 400 de miliarde de dolari, care va intra în vigoare imediat. O altă creştere, de 500 de miliarde de dolari, ar putea intra în vigoare de la toamnă, dacă o aprobă Congresul.

- O a treia creştere, de 1.500 de miliarde de dolari - care ar trebui să fie suficientă pentru anul viitor - ar putea fi avută în vedere după ce măsurile comisiei sau reducerile automate vor intra în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel