Data actualizării:
Data publicării:

Primul român care candidează la președinția PE, interviu: Dragnea și Iohannis perpetuează un sistem bolnav

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Primul român care candidează la președinția Parlamentului European, europarlamentarul Laurențiu Rebega, a acordat un scurt interviu pentru DCNews . 

Prin plecarea dvs. la grupul lui Marine le Pen, sunteți văzut, din București, ca un europarlamentar extremist, ceea ce cred că ați citit și-n presă când ați venit la Sinaia. În acest context, ce reacții ați primit de pe scena politică din România cu privire la candidatura dvs. la președinția PE

Laurențiu Rebega: Nu candidez pentru a primi reacții de pe scena politică din România. Sunt foarte dezamăgit de politica care se face în țară, și asta nu de acum, de la aceste alegeri, ci de câțiva ani buni. Am realizat cu claritate acest lucru după ce am ajuns în Parlamentul European. În România sunt politicieni valoroși, precum și tineri care ar vrea să se implice. Din păcate, sistemul acționează ca o cușcă și nu permite o dezvoltare a nivelului dezbaterii politice.

Din această perspectivă, permiteți-mi să resping eticheta de extremism! În România, „extremism” sugerează anarhie, crime, orori. Sistemul despre care vorbeam, ca să se apere, prezintă oamenilor această imagine, pe cât de înfricoșătoare, pe atât de falsă. Dacă noi, grupul ENL din Parlamentul European, am fi fost cu adevărat extremiști, atunci nu am fi activat în această instituție, nu am fi participat, democratic, la dezbateri, și nu am fi avut o atitudine constructivă.

Revenind la întrebarea dvs., reacțiile pe scena politică din România nu ar trebui să fie la candidatura lui Rebega, ci la ceea ce se întâmplă în zilele noastre în politica țărilor mari, cu democrații solide.

(w670) 

Care sunt șansele pe care considerați că le aveți? 

Laurențiu Rebega: Nu cred că trebuie să punem în față problema șanselor. Democrația înseamnă, în primul rând, dezbaterea mai multor puncte de vedere. Alegerea președintelui PE înseamnă, bineînțeles, și negocieri politice, dar înseamnă și o discuție pe proiecte. Cum proiectăm viitorul Parlamentului și cum proiectăm, la modul general, viitorul Uniunii? Cel puțin din acest punct de vedere, dacă voi reuși să aduc în discuție pozițiile grupului nostru politic, atunci este un câștig pentru noi toți.

Care sunt argumentele care să susțină candidatura dvs? 

Laurențiu Rebega: Sunt un politician tânăr și, cred eu, echilibrat. Programul pe care l-am conceput pentru această candidatură vizează exact acele deficiențe pentru care Parlamentul primește critici – atât din interior, cât și din partea opiniei publice europene. Programul meu vizează o creștere a democrației interne, o mai bună reprezentare a grupurilor politice mici, o debirocratizare și o creștere a influenței activității PE asupra celorlalte instituții europene.

Cum s-a luat această decizie de a vă desemna candidat la președinția PE? 

Laurențiu Rebega: Democratic! S-a pus problema desemnării unui candidat al Grupului, iar delegațiile naționale au considerat că poziția mea este cea care armonizează toate interesele.

Și o întrebare despre politica din România: Cum vedeți recentul conflict dintre PSD și Klaus Iohannis, cu privire la viitorul premier?

[citeste si]

Laurențiu Rebega: În România este o criză politică cronică de vreo zece ani! Alegerile parlamentare de acum ne arată că 60% dintre cetățenii români au înțeles că politicienii de la București nu au o putere reală. Așa-zisul conflict dintre dl. președinte și dl. Dragnea e o furtună într-un pahar cu apă. Sau un „balet” care dă bine pe sticlă. Cei doi, de fapt, perpetuează un sistem bolnav și, pe fond, profund nedemocratic. Despre ce fel de democrație vorbim, dacă politicienii se ocupă de nimicuri? Toate partidele ar trebui să facă o politică națională, pentru români și pentru România. Din păcate însă, deciziile importante se iau în altă parte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel