Data publicării:

"Primul pas către războiul mondial" – Coreea de Nord pregătește 10.000 de soldați pentru a se alătura războiului Rusiei, susține Zelenski

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Coreea de Nord formează 10.000 de militari din diverse ramuri și domenii de specializare pentru a-i desfășura în conflictul de proporții al Rusiei împotriva Ucrainei.

Coreea de Nord pregătește 10.000 de soldați din diferite ramuri și specializări pentru a se alătura războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 17 octombrie. Declarația sa vine la câteva zile după ce un diplomat occidental a spus pentru Kyiv Independent că Phenianul a trimis deja 10.000 de soldați în Rusia. Zelenski a afirmat că Moscova plănuiește să "implice efectiv" Coreea de Nord în război în lunile următoare.

Vorbind la o conferință de presă în Bruxelles, președintele a spus că Rusia intenționează să instruiască și să angajeze nu doar infanteria, ci și specialiști nord-coreeni în diverse ramuri ale armatei.

"Știm despre cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord pe care îi pregătesc să îi trimită să lupte împotriva noastră," a adăugat el.

Conform informațiilor din serviciile de informații militare, unii ofițeri nord-coreeni se află deja în teritoriile ocupate ale Ucrainei și s-au alăturat armatei ruse. Numărul lor este necunoscut, a mai spus Zelenski.

Potrivit lui Zelenski, participarea militarilor nord-coreeni în războiul Rusiei "este primul pas către un al treilea război mondial."

Moscova și Phenianul și-au adâncit cooperarea militară, pe măsură ce Rusia caută arme și alte forme de sprijin în războiul său împotriva Ucrainei. Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete balistice și cantități masive de obuze de artilerie.

Iranul este un alt aliat al Rusiei, sprijinind Moscova în agresiunea împotriva Ucrainei. Teheranul a furnizat Rusiei mii de drone kamikaze Shahed, folosite pentru atacurile zilnice.

"Iranul a dat Rusiei drone, licența de a produce aceste drone și rachete. Dar nu oameni, nu oficial. Și aici vedem acest prim pas în acest război," a adăugat Zelenski, susține The Kyiv Independent. 

"Nord-coreenii par să învețe cum să manevreze diferite tipuri de arme și să câștige experiență reală de luptă"

Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, le-a spus parlamentarilor din Seul săptămâna aceasta că este „foarte probabil” ca ofițeri nord-coreeni să fi fost trimiși să lupte alături de ruși, iar câțiva dintre ei au murit în atac, deși nu a oferit detalii suplimentare.

Andriy Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina, a declarat într-o postare pe Telegram că unii nord-coreeni au fost uciși în Rusia. Organizația sa face parte din consiliul național de securitate și apărare.

La începutul lunii, armata ucraineană a anunțat că a distrus muniții nord-coreene într-un atac asupra unui depozit din regiunea Bryansk, la 120 km de granița cu Ucraina.

Intrarea în războiul din Ucraina oferă Coreei de Nord oportunitatea de a testa arme, de a acumula experiență de luptă pentru trupele sale și de a-și consolida poziția cu un aliat internațional puternic.

„Pentru Coreea de Nord, care a furnizat Rusiei multe obuze și rachete, este esențial să învețe cum să manevreze diferite tipuri de arme și să câștige experiență reală de luptă”, a declarat Lim Eul-chul, profesor la Institutul pentru Studii Îndepărtate din Seul, pentru agenția de știri AFP. „Acesta ar putea fi chiar un factor motivant pentru trimiterea soldaților nord-coreeni – să le ofere experiențe diverse și antrenament de război.” Vezi toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel