Data publicării:

Primul mesaj al premierului slovac Fico după externare

Autor: Andrei Itu
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace
Premierul slovac Robert Fico a oferit miercuri primele declaraţii publice după ce a fost grav rănit într-o tentativă de asasinat la jumătatea lunii mai. Fico a afirat acum într-un mesaj video faptul că şi-ar putea relua treptat activitatea în săptămânile următoare. Mai mult, Fico a zis că îl iartă pe cel care a încercat să îl ucidă, transmit agenţiile internaţionale de presă.

În clipul postat pe Facebook, Fico zice faptul că nu crede că tentativa de asasinat asupra lui a fost doar o acţiune a unui 'nebun singuratic', descriindu-l pe suspect ca fiind un activist al opoziţiei. Totuşi, premierul Slovaciei spune că îl iartă şi nu va începe o acţiune judiciară contra suspectului, în prezent arestat.

Premierul Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost împuşcat pe data de 15 mai în timp ce ieşea de la o şedinţă de guvern organizată în oraşul Handlova. Un bărbat înarmat şi aflat într-un grup de persoane spre care s-a îndreptat Fico a tras cinci gloanţe către acesta, dintre care patru gloanțe l-au nimerit.

Fico a fost transportat în stare critică la un spital din oraşul Banska Bystrica. Șeful guvernul a fost supus la două intervenţii chirurgicale.

Robert Fico a fost externat pe data de 31 mai şi în prezent îşi continuă recuperarea la domiciliu. În mesajul său de miercuri, el spune faptul că şi-ar putea relua progresiv activitatea către sfârşitul acestei luni sau începutul lunii iulie. Autorul tentativei de asasinat, Juraj Cintula, un bărbat în vârstă de 71 de ani, fost bodyguard la un mall şi de asemenea autor a trei cărţi de poezii, a avut legături cu grupări radicale în trecut.

Suspectul a recunoscut în faţa anchetatorilor motivaţia politică a atacului său. Astfel, el a mărturisit că era nemulţumit de 'atitudinea de Iuda' a lui Fico faţă de Uniunea Europeană, de reformele iniţiate de noul guvern în parchetul anticorupţie şi presa publică, reforme criticate de opoziţia progresistă şi de Comisia Europeană.

Robert Fico a solicitat desfiinţarea procuraturii anticorupţie şi a televiziunii publice, pe care le-a acuzat că fac partizanat politic contra lui şi în favoarea opoziţiei liberale. Însă, mai presus de toate, a mai zis autorul atacului, el ar fi dorit continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, care a fost oprit de Robert Fico imediat ce a preluat conducerea guvernului.

Totodată, suspectul a susţinut că voia doar să îi facă rău lui Fico, nu să-l omoare. Robert Fico, un politician social-democrat, însă apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin poziţiile sale conservatoare criticate de Bruxelles şi prin refuzul său de a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, se află din octombrie 2023 la conducerea unui guvern de coaliţie după ce partidul său Smer-SD a învins în alegerile legislative.

Câştigarea ulterior, în aprilie, şi a alegerilor prezidenţiale de către aliatul său Peter Pellegrini a radicalizat presa favorabilă opoziţiei şi partidele care alcătuiesc această opoziţie, care aau organizat proteste antiguvernamentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel