Primul medicament care întârzie apariția diabetului de tip unu, aprobat în SUA
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Nataliya Vaitkevich)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Nataliya Vaitkevich)
În SUA a fost aprobat primul medicament care întârzie apariţia diabetului de tip unu.

Agenţiile de reglementare din Statele Unite au aprobat primul medicament care poate amâna instalarea diabetului de tip unu. Medicamentele anterioare tratau doar simptomele. Diabetul de tip unu poate cauza creşterea zahărului din sânge la un nivel periculos, iar cei care suferă de această afecţiune au nevoie de insulină zilnic, pentru a ţine boala sub control strict, scrie Rador, citând BBC.

Aceasta este cauzată de atacare a pancreasului de către sistemul imunitar, ceea ce deteriorează celule vitale care produc insulină. Noua substanţă aprobată de FDA, teplizumab, reprogramează sistemul imunitar dereglat, pentru a reduce atacul asupra pancreasului. În studiile în care acest medicament a fost testat la persoanele cu risc înalt de a dezvolta diabet de tip unu, tratmentul a întârziat instalarea bolii cu până la trei ani.

Citește și:

Dieta care poate reduce riscul de diabet și te ajută să scapi de kilogramele în plus

Legătura dintre carbohidrați și diabetul de tip 2 (T2D) este bine stabilită, dar noi cercetări sugerează că reducerea carbohidraților ar putea ajuta la minimizarea riscului pentru cei care ar putea fi susceptibili de a dezvolta această afecțiune.

Studiul clinic publicat recent în JAMA Network Open Diabetes and Endocrinology, a constatat că o dietă săracă în carbohidrați a ajutat la pierderea în greutate și a îmbunătățit nivelul de glucoză la subiecții care erau expuși riscului de a dezvolta T2D.

Autorul principal și epidemiologul Kirsten S. Dorans de la Universitatea Tulane din New Orleans, LA, a declarat pentru Medical News Today: "În timp ce dietele sărace în carbohidrați sunt adesea recomandate celor cu diabet zaharat de tip 2, au existat puține dovezi că consumul de mai puțini carbohidrați poate afecta glicemia celor cu diabet zaharat ușor sau prediabet, care nu sunt tratați cu medicamente. Acest studiu a fost realizat pe oameni cu zahăr din sânge care variază de la prediabet până la niveluri ușoare de diabet, care nu luau medicamente pentru diabet".

Scăderea zahărului din sânge cu o dietă săracă în carbohidrați

Hemoglobina A1C este un termen clinic utilizat pe scară largă pentru a măsura nivelurile de zahăr din sânge pe termen lung. Potrivit Fundației Americane pentru Diabet, o persoană care are prediabet are niveluri de A1C între 5,7 și mai puțin de 6,5%. Niveluri mai mari de A1C pot semnifica diabet. Dr. Dorans a explicat că subiecții înscriși în studiu au avut un interval de hemoglobină A1C de 6,0 până la 6,9%.

„Această gamă aleasă ca limită inferioară se aliniază cu punctul limită inferior al Organizației Mondiale a Sănătății pentru prediabet și limita superioară cu mai puțin de 7,0% ținta de hemoglobină A1C a Asociației Americane de Diabet”, a spus ea.

Pentru studiu, 150 de adulți au fost recrutați la un centru academic din New Orleans. Testul de 6 luni a durat din septembrie 2018 până în iunie 2021. Participanții aveau vârste cuprinse între 40 și 70 de ani și au fost împărțiți în două grupuri. Primul grup a fost însărcinat cu reducerea aportului zilnic de carbohidrați la mai puțin de 40 de grame în primele 3 luni și la mai puțin de 60 de grame din luna a 3-a până la sfârșitul studiului. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel