Primul implant de ureche imprimată 3D și realizată din celule umane vii / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Chirurgii au transplantat o ureche făcută în laborator din celulele proprii ale pacientului într-un studiu clinic timpuriu.

O echipă medicală din SUA a declarat joi că a reconstruit o ureche umană folosind țesutul propriu al pacientului pentru a crea un bioimplant 3D, o procedură de pionierat despre care speră că poate fi folosită pentru a trata persoanele cu un defect congenital rar.

Intervenția chirurgicală a fost efectuată ca parte a unui studiu clinic în stadiu incipient pentru a evalua siguranța și eficacitatea implantului pentru persoanele cu microtia, a căror ureche externă este mică și nu este formată corespunzător.

AuriNovo, așa cum se numește implantul, a fost dezvoltat de compania 3DBio Therapeutics, în timp ce operația a fost condusă de Arturo Bonilla, fondatorul și directorul Microtia-Congenital Ear Deformity Institute din San Antonio, Texas.

„Ca medic care a tratat mii de copii cu microtia din întreaga țară și din întreaga lume, sunt inspirat de ceea ce poate însemna această tehnologie pentru pacienții cu microtia și familiile lor”, a spus Bonilla într-un comunicat.

El a spus că speră că implantul va înlocui într-o zi tratamentul actual pentru microtia, care implică fie grefarea cartilajului, fie utilizarea materialelor sintetice, polietilenă poroasă (PPE), pentru a reconstrui urechile exterioare.

Procedura implică scanarea 3D a urechii opuse a pacientului pentru a crea un plan, apoi colectarea unui eșantion din celulele cartilajului urechii și creșterea acestora la o cantitate suficientă.

Aceste celule sunt amestecate cu cerneală biologică pe bază de colagen. Implantul este înconjurat de o carcasă imprimata, biodegradabila, pentru a oferi suport precoce, dar care este absorbita in corpul pacientului in timp.

Urechea implantată ar trebui să se maturizeze în timp, dezvoltând aspectul și senzația naturală, inclusiv elasticitatea unei urechi obișnuite, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel