Data publicării:

Primul general rus ucis anul acesta; tortura pe scară largă „pare aprobată” de Moscova, transmit britanicii

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Serviciile de informații militare britanice au confirmat primul deces al unui general rus în acest an.  

Generalul-maior Serghei Goriacev a murit „aproape sigur” într-o lovitură cu rachete în sudul Ucrainei, miercuri, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit, scrie Sky News.

„Goriacev este primul general rus confirmat ucis în Ucraina de la începutul anului 2023”, a transmis Ministerul Apărării din Regatul Unit.

El a fost șeful de stat major al Diviziei Armate Combinate 35, prezentă în timpul masacrului civililor din Bucha din martie 2022, înainte de a fi distrusă în mare parte în iunie anul trecut.

S-a raportat că comandantul grupului, general-locotenentul Alexandr Sancik, umple un gol în ierarhia de comandă militară a Rusiei, ceea ce sugerează că „există o posibilitate realistă”, ca Goriacev să fi fost comandant interimar la momentul morții sale, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit.

Statul rus ar fi putut aproba deja tortura - experți ONU


Experții ONU și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce pare a fi torturarea planificată, autorizată și deliberată a civililor ucraineni și a prizonierilor de război.

Grupul a scris guvernului rus despre acuzații de tortură cu șocuri electrice și execuții simulate folosite pentru a extrage informații sau a forța mărturisiri.

Au fost raportate leziuni ale organelor interne, oase crăpate și fracturi, accidente vasculare cerebrale și traume psihologice, au spus ei.

Consecvența și metodele presupusei torturi sugerau „un nivel de coordonare, planificare și organizare, precum și autorizarea directă, politica deliberată sau toleranța oficială din partea autorităților superioare”, potrivit raportorului special al ONU pentru tortură, Alice Jill Edwards, care a trimis scrisoarea, la 12 iunie, alături de alți câțiva experți independenți.

„Tortura este o crimă de război, iar practica sistematică sau pe scară largă a torturii constituie o crimă împotriva umanității”, a spus ea.

„Supunerea unui ordin superior sau a unei directive politice nu poate fi invocată ca justificare pentru tortură, iar orice persoană implicată ar trebui să fie investigată și urmărită cu promptitudine de autorități independente. Dacă [acuzațiile sunt] stabilite, ele ar constitui încălcări individuale și pot reprezenta, de asemenea, un model de tortură aprobat de stat”.

În cadrul sistemului ONU, un guvern are 60 de zile pentru a da un răspuns oficial la scrisoare. Misiunea diplomatică a Rusiei la Geneva nu a răspuns, încă, la o cerere de comentarii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel