Primul dispozitiv 6G este dezvoltat în Japonia. Ar transfera 50 de ore de film pe secundă
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
O descoperire tehnologică remarcabilă vine din Japonia, unde un consorțiu de companii a dezvoltat primul dispozitiv wireless 6G de mare viteză din lume. 

Acesta are capacitatea spectaculoasă de a transmite date la viteze de până la 100 Gbps (gigabiți pe secundă), pe distanțe de peste 90 de metri. Comparativ, 6G este de până la 20 de ori mai rapid decât 5G și de 500 de ori mai rapid decât media vitezei rețelelor 5G T-Mobile din S.U.A., scrie Live Science.

Practic, tehnologia 6G ar putea permite transferul wireless a 50 de ore de filme sau 20000 de piese în fiecare secundă. Este o evoluție uriașă față de ce avem în prezent."

6G - Un spectru de frecvențe complet nou

Tehnologia 5G, lansată în 2019, reprezintă standardul actual în comunicațiile wireless, fiind utilizată de aproape toate smartphone-urile moderne. În timp ce viteza medie 5G în S.U.A. se situează în jurul a 200 Mbps (megabiți pe secundă), limita teoretică a 5G este de 10 Gbps.

Oamenii de știință lucrează deja la dezvoltarea infrastructurii pentru cea de-a șasea generație a acestui standard, 6G, anticipând lansarea comercială la începutul anilor 2030. Diferențele principale dintre 5G și 6G constau în benzile de frecvență din spectrul electromagnetic în care operează. Utilizarea de benzi mai înalte se traduce în viteze mult mai mari. Semnalele 5G sunt transmise în benzi sub 6 GHz și ajung până la 40 GHz, în timp ce 6G folosește benzi de frecvență ultra-înalte, între 100 GHz și 300 GHz. Acestea oferă viteze uimitoare, dar pot fi mai ușor obstrucționate de mediul înconjurător.

Transformarea tehnologică pe care o aduce 6G

Saltul de la 4G la 5G a permis consumul multimedia la scară largă, iar trecerea la 6G ar putea deschide calea către tehnologii precum comunicațiile holografice și experiențe îmbunătățite de realitate virtuală (VR) sau mixtă. Totuși, 6G se bazează pe frecvențe mult mai înalte, necesitând o infrastructură complet nouă pentru transmiterea și amplificarea semnalelor, precum și dispozitive echipate cu antene 6G.

Acesta nu e primul experiment reușit legat de 6G, dar este primul care atinge viteze atât de mari pe distanțe semnificative. O echipă diferită de cercetători din Japonia a demonstrat viteze record de până la 240 Gbps, dar pe o distanță de doar 20 de metri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel