Primul centru de arși gravi, construit la Timișoara. Dr. Alexandru Rogobete: Ajunge cu banii aruncați pe opinii, workshop-uri...
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Facebook @Alexandru Rogobete
FOTO: Facebook @Alexandru Rogobete
Alexandru Rogobete, coordonatorul PNRR pe Sănătate, a anunțat contruirea primului centru de mari arși din România, după ”30 de ani de programe și vorbe”.

Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, coordonatorul PNRR pe Sănătate, a anunțat construirea primului centru de mari arși, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, subliniind că ”ajunge cu banii aruncați pe opinii, workshop-uri, comitete și programe”, dar și că este important ca sănătatea să se facă pentru oameni.

”30 de ani de programe și vorbe și nicio faptă. Când faptele vorbesc, opiniile sunt egale cu zero! România construiește spitale! PNRR”, a scris secretatul de stat în Ministerul Sănătății, pe Facebook.

Trei spitale de arși, operaționalizate prin PNRR

Amintim că în timpul în care era premierul României, Nicolae Ciucă a anunțat aprobarea unei Ordonanțe de Urgență prin care să se asigure ”finalizarea şi operaţionalizarea celor trei spitale de arşi. Este vorba de Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, spitalele judeţene din Timişoara şi Târgu Mureş. Practic, asigurăm finalizarea şi continuitatea acordului de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare”, a precizat fostul premier, în luna martie 2023.

De la acel moment, România a avut nevoie de existența unor secții de mari arși, cea mai recentă astfel de situație a fost după exploxia de la stația GPL din Crevedia, din 26 august 2023, cu 6 morți și 48 de răniți, din care 11 au fost transferați în străinătate. 

Un alt episod care a adus în discuție necesitatea centrelor de mari arși a fost incendiu de la Colectiv, din 30 octombrie 2015. Acum, la opt ani de la Colectiv, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susţinut că lucrurile ”s-au schimbat şi sunt în schimbare accelerată în ceea ce priveşte posibilitatea de a trata pacienţii cu mari arsuri din România”.

Mai mult, ”personalul este pregătit şi antrenat, inclusiv în cele mai importante centre care tratează pacienţii cu arsuri din Europa. Suntem capabili să tratăm pacienţii cu arsuri din România. La accidentul de la Crevedia am avut o reacţie extrem de rapidă, ca şi ţară, nu numai ca Minister al Sănătăţii, dar lucrurile au fost foarte bine puse la punct. Am lucrat împreună cu colegii de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care au asigurat transferul pacienţilor”, a declarat Alexandru Rafila, conform Agerpres.

Citește și: Secretarul de stat dr. Alexandru Rogobete, prezent la Caravana medicală „Împreună pentru viață”. 40 de medici acordă gratuit consultaţii localnicilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel