Primul avion ce va putea ajunge în spațiu: "Dream Chaser", în valoare de 1,4 miliarde de dolari, va duce încărcături și oameni pe orbită
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: stockgiu / FreePik
Sursa Foto: stockgiu / FreePik
Primul avion spațial comercial din lume este, în sfârșit, pe cale să decoleze. 

După mai mult de un deceniu de dezvoltare, "Dream Chaser" de la Sierra Space a finalizat testele. 

Nava va face prima sa călătorie inaugurală către Stația Spațială Internațională (ISS) pe orbita joasă a Pământului în cursul acestui an, transportând peste 3.540 de kilograme de marfă. 

Cu toate acestea, doar SpaceX a reușit să facă acest lucru, celelalte două companii suferind întârzieri de dezvoltare și eșecuri costisitoare. 

Dream Chaser tocmai a finalizat testele

Starliner-ul de la Boeing era în sfârșit pregătit să trimită astronauți către ISS săptămâna trecută, înainte de o nouă întârziere de ultim moment din cauza unei defecțiuni la rachetă. 

La fel ca și rivalii săi, Dream Chaser de la Sierra Space va transporta oameni și încărcături către ISS pe orbita joasă a Pământului - deși lansarea sa inaugurală de la sfârșitul acestui an va transporta doar încărcături.

Potrivit Sierra Space, care are sediul în Louisville, Colorado, Dream Chaser tocmai a finalizat testele "riguroase" la instalația de testare Neil Armstrong a NASA din Sandusky, Ohio. 

Acestea includ teste intense de vibrații și șocuri care simulează condițiile din timpul lansării și expuneri la temperaturi extreme tipice mediului spațial. 

În scurt timp, acesta va fi expediat la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, înainte de lansarea sa inaugurală către Stația Spațială Internațională.

"Finalizarea cu succes a unei campanii de testare de mediu incredibil de riguroase în parteneriat strâns cu NASA este o etapă importantă și pune Dream Chaser pe drumul cel bun pentru operațiuni în cursul acestui an", a declarat Tom Vice, CEO al Sierra Space. 

Anul în care vom trecel a operațiuni orbitale regulate și, astfel, vom transforma modul în care conectăm spațiul și Pământul

"Acesta este anul în care vom trece de la cercetarea și dezvoltarea riguroasă la operațiuni orbitale regulate și, astfel, vom transforma modul în care conectăm spațiul și Pământul", a declarat Tom Vice, CEO al Sierra Space. 

Nu a fost dezvăluită nicio dată specifică pentru misiune, deși unele surse spun că ar putea fi chiar luna viitoare. DailyMail a contactat Sierra Space pentru mai multe informații. 

În 2021, compania a primit 1,4 miliarde de dolari pentru proiectul Dream Chaser, după o finanțare inițială de 80 de milioane de dolari din partea NASA. 

Deși proiectul este orientat spre trimiterea astronauților profesioniști în spațiu, compania nu a exclus posibilitatea de a folosi Dream Chaser pentru călătorii turistice în viitor. 

Sierra Space este una dintre cele trei companii care participă la programul Commercial Crew Program al NASA - o inițiativă de a transporta echipe de astronauți către ISS în numele agenției spațiale. 

SpaceX, compania lui Elon Musk, până în prezent cel mai de succes membru al programului, a efectuat prima lansare cu echipaj către ISS în mai 2020, folosind nava sa spațială Crew Dragon, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel