Primele semne de alarmă ale insuficienței cardiace. Cătălina Arsenescu Georgescu explică și de ce au explodat cazurile de diabet
Cătălina Arsenescu Georgescu (Universitatea de Medicina și Farmacie ”Gr.T.Popa”, Iasi), prezentă la conferința „Cardiologie. Știi cât mai are de trăit inima ta?”, a vorbit despre situația obezității în rândul copiilor.
„Legat de primele semne de alarmă ale insuficienței cardiace, eu aș menționa supraponderalitatea la copii. Știți ce ne spun statisticile? 1 din 3 copii, în jur de 10-11 sunt supraponderali sau obezi, peste 60% din populația de bărbați este obeză, peste 50% din populația de femei este obeză, deci acestea sunt lucruri care se văd. Un copil supraponderal este „bucălat”. El este nesănătos și este următoarea persoană care va avea un sindrom metabolic și când spun acest lucru, intrăm într-o discuție mult mai complexă, pentru că obezitatea generală este una, iar obezitatea abdominală este primul pas către existența unui sindrom metabolic”, a explicat Cătălina Arsenescu Georgescu.
„Persoana care are obezitate va face în următorii ani un diabet zaharat tip 2. Iată că au explodat cazurile de diabet. Știți cât diabet avem în țară, cu aproximație? Avem un milion și jumătate. Noi din copilărie le întâlnim.”
„Există cam un miliard și jumătate de adulți obezi, pe glob, iar cam 40 de milioane de copii sunt supraponderali sau obezi. Deci gândiți-vă ce probleme avem noi. De unde pornesc acestea? De la un mod de viață total incorect. Modul de viață ține de noi, deci noi în putem corecta, iar primul pas în corecție este educația.”, a concluzionat aceasta.
Citește și: Atenție la consumul de sare!
Cătălina Arsenescu Georgescu (Universitatea de Medicina și Farmacie ”Gr.T.Popa”, Iasi) a vorbit și despre importanța educației sanitare.
„Vârsta noastră reală este vârsta vaselor de sânge și doar noi putem să administrăm această vârstă, pentru că greșelile le facem noi, cu bună știință. Aș vrea să menționez că toate progresele, pe care nu le putem nega, au dus la o creștere a speranței de viață, chiar cu ani buni, între 5 și 10 ani”, a spus Cătălina Arsenescu Georgescu.
„Haideți să ne gândim, în țările nordice avem o speranță de viață medie de 80-85 de ani. Noi suntem pe la 70-75 de ani, cu o diferență de gen care, din păcate îi dezavantajează pe bărbați”, a spus Cătălina Arsenescu Georgescu, adăugând: „Dar de ce greșim? Progresele în lumea medicală se întâmplă peste tot, ajungem să spunem că speranța de viață este importantă, dar ce valoare mai are aceasta dacă nu avem o calitate a vieții pe măsură? Calitatea vieții înseamnă că te poți bucura de tot ce înseamnă o viață frumoasă, dar lucrurile acestea le delimităm noi înșine.”
„Aici intervine educația medicală care trebuie să crească și să înceapă chiar din școală. Nu este o vorbă în vânt, educația sanitară, educația medicală, direcționată, trebuie să existe încă din școală”, a subliniat Cătălina Arsenescu Georgescu. Continuarea, AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News