Primele imagini cu Regele Charles III. A venit în fața mulțimii Palatului Buckingham și a strâns mâinile susținătorilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Regele Charles a ieșit în fața Palatului Buckingham pentru a saluta și a mulțumi celor adunați acolo. 

Dintr-o mașină neagră a coborât Regele Charles III, în fața Palatului Buckingham. Acesta s-a dus în fața mulțimii, a primit condoleanțele celor prezenți și a mulțumit fiecăruia în parte. A strâns mâinile celor care au vrut să îl salute mai de aproape și a primit florile care i-au fost întinse. În mulțime puteau fi văzuți britanici de toate vârstele, care, emoționați, și-au exprimat condoleanțele, unii afișând chiar și lacrimi. 

Regele nu s-a rezumat doar la salutarea îndeaproape a mulțimii, iar după câteva cuvinte schimbate cu unul dintre consilierii săi, a mers prin fața Palatului din Londra, unde erau depuse flori, pancarte și alte obiecte care să comemoreze moartea Reginei Elisabeta II. Alături de el s-a aflat Regina Consoartă Camilla, care l-a însoțit pe Rege în scurtele momente când s-a aflat în fața Palatului. 

O parte a mulțimii a cântat ”God save the King”, alții au adus urale (hip, hip, hooray), cei prezenți oferindu-i Regelui Charles primul credit al încrederii populare. 

Cei doi, Regele Charles și Regina Camilla, au intrat pe jos pe porțile de la Buckingham, ambii afișând o mină sobră, fiind îmbrăcați, așa cum cere tradiția și momentul, în haine negre, de doliu. 

Regele Charles al III-lea sau Carol al III-lea. Cum e corect? 

Cum spunem „corect” în limba română: Regele Charles al III-lea sau Regele Carol al III-lea? Mircea Dumitru (specialist în filosofia limbajului, membru al Academiei Române) au oferit o opinie asupra modului de adresare în limba noastră. 

Mircea Dumitru: Ar fi neobișnuit să românizăm numele exact acum, când devine rege

„În această speță avem o chestiune mai generală și una mai particulară. Cea generală este că avem parte de rigori diplomatice și reguli de protocol foarte clare, mai ales la monarhiile foarte puternice și vechi, cum este cazul Marii Britanii. Ar trebui păstrat numele Charles, pentru că acesta este numele lui. 

Pe de altă parte, noi îi spuneam întotdeauna Prințul Charles. Noi nu i-am spus niciodată Prințul Carol. Ar fi neobișnuit să românizăm numele exact acum, când devine rege. Opinia mea este ca ar fi foarte bine să păstrăm exact cutuma britanică, deci să îi spunem Regele Charles.

Cu toate acestea, nu poți să îi impui nimănui. Dacă sunt unii români care vor să îi spună Carol, aceasta este opțiunea și preferința personală a fiecăruia. Nici lui William nu o să îi spunem Wilhelm, mai ales că nici măcar nu este un nume din onomastica românească obișnuită. Îi vom spune William, acesta fiind un argument în plus ca să păstrăm forma fonetică a numelui care este cea din limba originală. Nici Regelui Mihai I nu i se spunea Regele Michael I, pentru că ei păstrau numele românesc. Pe bază de simetrie și pe bază de considerente legate de protocol trebuie să păstrăm aceste rigori, chiar dacă nu sună foarte românește. Până la urmă el este regele britanicilor, nu al românilor”, a declarat Mircea Dumitru, membru corespondent al Academiei Române, profesor de filosofie al Universității din București și specialist în filosofia limbajului,  pentru DC News. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel