Data publicării:

Primele echipamente medicale finanţate de Banca Mondială, la Clinica de Cardiologie a SCJU Târgu Mureş

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat, miercuri, că a primit primele echipamente de terapie intensivă avansată, pentru dotarea Unităţii de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC).

"Primele dotări au sosit deja, cele 10 paturi de terapie intensivă cardiacă avansată, prevăzute cu sisteme automate de mobilizare, funcţii de suport resuscitare şi confort sporit pentru pacient au fost date în folosinţă în unitatea USTACC din Clinica de Cardiologie. Prin aceste dotări, care vin ca urmare a profesionalismului echipei medicale din această unitate medicală de elită, Clinica de Cardiologie îşi consolidează poziţia de lider naţional şi regional în domeniul cardiologiei de vârf", a arătat şefa Clinicii de Cardiologie a SCJU Târgu Mureş, Theodora Benedek, într-un comunicat de presă.

Pe lângă cele zece paturi de terapie intensivă avansată, achiziţia mai constă în zece monitoare avansate de funcţii vitale, 17 sisteme de administrat soluţii infuzabile, trei ventilatoare pentru cazuri critice şi un ecocardiograf performant.

"Conform statisticilor Societăţii Române de Cardiologie, beneficiind de infrastructura USTACC şi de cel mai modern laborator de cardiologie intervenţională, Clinica de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureş are cea mai mică mortalitate din România în tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, de 2,5%. Ţinta la nivel naţional este reducerea mortalităţii la maxim 5,8%, deziderat deja îndeplinit de această unitate de excelenţă. Conform statisticilor oficiale, Clinica de Cardiologie are cel mai bun indice de complexitate a cazurilor, dintre clinicile de profil la nivel naţional, şi, totodată, cea mai mică mortalitate prin urgenţe cardiovasculare din România. USTACC, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, este o unitate de excelenţă, care asigură tratamentul cazurilor complexe de urgenţe cardiovasculare. USTACC funcţionează ca centru terţiar, unde se trimit cazurile urgente şi de complexitate crescută din judeţul Mureş şi toate judeţele vecine. Astfel, în primii doi ani de la înfiinţare, în această unitate au fost salvate vieţile a 2.752 bolnavi cu urgenţe cardiovasculare complexe, dintre care 1.348 din judeţul Mureş, 246 din judeţul Sibiu, 237 din judeţul Alba, 314 din judeţul Bistriţa, 559 din judeţul Harghita şi 48 din alte judeţe", se mai precizează în comunicatul de presă.

USTACC din cadrul Secţiei Clinice Cardiologie a fost înfiinţată în anul 2017, în urma unei idei avansate de fostul şef al secţiei, dr. Benedek Imre, investiţia fiind de peste 3,8 milioane de lei.

Din totalul de 3,8 milioane de lei cât a costat USTACC în 2017, 1,8 milioane lei au provenit din bugetul spitalului şi 1,2 milioane de lei au fost alocări de la Ministerul Sănătăţii, restul sumelor necesare dotărilor fiind contractate de la Banca Mondială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel