Urmărește emisiunea live
Primele decese din cauza variolei maimuței au fost înregistrate în afara Africii. UPDATE: Al doilea deces înregistrat în Spania
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Au fost înregistrate primele decese de variola maimuței în afara Africii. 

UPDATE. O a două persoană infectată cu variola maimuţei a murit în Spania, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii, a doua zi după anunţul primului deces în ţară din cauza acestei boli, relatează AFP și Agerpres.

"Dintre cei 3.750 de pacienţi (...) 120 au fost internaţi şi doi au murit", a anunţat Centrul de Coordonare a Alertelor şi Urgenţelor Sanitare al ministerului în ultimul său raport publicat sâmbătă, fără a preciza data la care s-a produs cel de-al doilea deces.

Acestea sunt primele decese în Europa în rândul pacienţilor infectaţi cu variola maimuţei. Vineri, Brazilia a anunţat şi ea un deces, fără să se ştie însă dacă virusul este într-adevăr cauza acestor decese.

În total, şapte decese au fost înregistrate la nivel mondial din luna mai, primele cinci fiind raportate în Africa, unde boala este endemică şi a fost detectată pentru prima dată la om în 1970.

Contactat de AFP, Ministerul Sănătăţii spaniol nu a oferit alte detalii, precizând că este vorba despre doi pacienţi infectaţi cu "variola maimuţei" şi făcând referire la "analize care ar putea avea loc ulterior pentru a se putea stabili cauza morţii".

Știrea inițială

Primele decese, în afara Africii, la persoane infectate cu variola maimuţei au fost anunţate vineri, la un interval de câteva ore, de Spania şi Brazilia, fără să se ştie dacă virusul este într-adevăr cauza acestor două decese, relatează AFP și Agerpres. Acestea cresc la şapte numărul de decese înregistrate la nivel mondial din luna mai, primele cinci fiind raportate în Africa, unde boala este endemică şi a fost detectată pentru prima dată la om în 1970.

În Brazilia, un bărbat de 41 de ani, bolnav de variolă, a murit joi la Belo Horizonte (sud-est), a anunţat vineri Secretariatul de Stat pentru Sănătate din statul Minas Gerais. El era "monitorizat în spital pentru alte afecţiuni clinice grave", potrivit unui comunicat.

Cei decedați aveau comorbidități grave

"Este important de subliniat că avea comorbidităţi grave pentru a nu provoca panică în rândul populaţiei. Mortalitatea (legată de această boală) rămâne foarte scăzută", a declarat un responsabil din domeniul sănătăţii, care a explicat că pacientul urma un tratament pentru cancer.

În Spania, Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri primul deces al unui pacient infectat cu această boală, o premieră în Europa, fără a preciza nici cauza, nici data decesului.

Cu 4.298 de cazuri înregistrate, Spania este una dintre ţările cu cele mai multe cazuri de variola maimuţei din lume.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbăta trecută variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, cel mai înalt nivel de alertă, după ce aproximativ 16.000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa, unde boala nu era endemică.

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România

Este vorba despre un bărbat de 51 de ani din Giurgiu. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare la domiciliu. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 21 de pacienți.

Variola maimuţei ar putea fi redenumită. Primăria New York, solicitare către OMS

Primăria din New York a cerut marţi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să redenumească variola maimuţei - "monkeypox" în limba engleză -, întrucât numele acestei boli este considerat stigmatizant şi riscă să îi facă pe bolnavi mai degrabă să se izoleze decât să solicite îngrijiri medicale, informează AFP.

"Suntem tot mai îngrijoraţi de efectele potenţial devastatoare şi stigmatizante pe care mesajele despre virusul 'variolei maimuţei' le pot avea asupra comunităţilor care sunt deja vulnerabile", a declarat comisarul pentru Sănătate din cadrul Primăriei oraşului New York, Ashwin Vasan, într-un e-mail adresat directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS a evocat el însuşi la jumătatea lunii iunie o posibilă schimbare a denumirii acestei boli, a reamintit Ashwin Vasan în mesajul său.

Potrivit comisarului pentru Sănătate din New York, o astfel de "terminologie" este "ancorată într-o istorie rasistă şi dureroasă pentru comunităţile de culoare".

În mesajul său, Ashwin Vasan a reamintit efectele negative provocate de ştirile false difuzate după apariţia HIV (virusul care provoacă SIDA) şi rasismul din cauza căruia au avut de suferit comunităţile asiatice în timpul pandemiei de SARS-CoV-2, un virus la care preşedintele Donald Trump se referea folosind expresia "virusul chinez". Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel