Primarul din Râmnicu Vâlcea a fost condamnat la patru ani de închisoare
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost condamnat definitiv, miercuri, la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia Curții de Apel București este definitivă.

Tribunalul București a decis inițial ca liberalul Frâncu să fie condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare.

Emilian Frâncu a revenit la Primăria Râmnicu Vâlcea în 19 septembrie 2013, el declarând atunci că nu va demisiona din funcţie şi că va continua proiectele începute în oraş.

DNA a contestat decizia, iar CAB a admis astăzi apelul procurorilor.

Instanţa a mai dispus ca din pedeapsa de patru ani să fie scăzută perioada în care Emilian Frâncu a fost arestat preventiv, respectiv din 25 aprilie până în 17 septembrie 2013.

"Îmi pare rău, ce să spun. Voi respecta decizia instanței, deși speram că altul va fi verdictul. Mă voi supune acestei hotărâri dar în perioada următoare voi căuta orice variantă legală pentru a-mi susține nevinovăția. Îmi pare rău pentru proiectele începute de mine și care nu știu ce în ce măsură vor fi continuate", a declarat Frâncu, după anunțarea deciziei, pentru Agerpres.

Ce acuzații i se aduc lui Frâncu

Potrivit procurorilor DNA, la începutul anului 2013, Primăria Râmnicu Vâlcea a încredinţat unei firme de arhitectură un proiect cu denumirea "Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea", având ca obiect amenajarea unei pieţe publice, a unei parcări subterane şi a unui pasaj pietonal. Costul serviciilor de proiectare a fost stabilit la aproximativ 200.000 de euro.

Primarul din Râmnicu Vâlcea a fost denunţat de administratorul firmei de arhitectură, după ce Frâncu i-ar fi cerut 20.000 de euro, respectiv 10 la sută din suma de 200.000 de euro atribuită pentru contractul de prestări de servicii. Frâncu a condiţionat semnarea actelor privind încheierea, derularea şi executarea contractului de prestări servicii de acordarea sumei de 20.000 de euro, au notat procurorii în rechizitoriu, conform Mediafax.


După finalizarea lucrărilor menţionate în contractul de prestări servicii şi după plata unei prime tranşe din banii datoraţi de Primăria Râmnicu Vâlcea, în 22 aprilie 2013, Emilian Frâncu i-a cerut administratorului firmei să îi dea, printr-un intermediar, 50.000 de lei. De această dată, Frâncu a condiţionat semnarea documentele pentru cea de-a doua tranşă care trebuia acordată firmei pentru serviciile al căror beneficiar era Primăria Râmnicu Vâlcea de acordarea acestei sume, au mai arătat procurorii.

Mai mult, Frâncu i-a cerut administratorului firmei 40.000 de lei, după plata ultimei tranşe pentru prestarea serviciilor, iar pentru a ascunde provenienţa banilor, a propus încheierea unui contract de sponsorizare.


În 25 aprilie 2013, Emilian Frâncu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la administratorul firmei de arhitectură, prin intermediar, cei 50.000 de lei ceruţi.

Frâncu a susţinut în faţa instanţei că banii nu îi erau destinaţi şi că ar fi încercat să obţină o sponsorizare pentru evenimentele legate de împlinirea a 625 de ani de la atestarea oraşului Râmnicu Vâlcea, mai scrie Mediafax.


Potrivit unor surse judiciare, în dosarul lui Frâncu ar exista o înregistrare ambientală între primar şi administratorul firmei de arhitectură. În înregistrarea aflată la dosar, Frâncu îi îndică arhitectului locul în care să fie lăsaţi banii conveniţi, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care aparţine familiei edilului. De altfel, flagrantul în acest caz a fost realizat la sediul televiziunii, banii fiind găsiţi în secretariat.


În februarie 2013, Primăria Râmnicu Vâlcea, în colaborarea cu Ordinul Arhitecţilor din România şi în parterneriat cu filiala teritorială Sibiu - Vâlcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune soluţii de "Reorganizare şi amenajare a spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea". Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate să intre în concurs. Câştigătorul premiul întâi, în valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul "Simbol de identitate" al arhitectului Sorin Dragoş Popescu, din Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel