Data publicării:

Primarul din New York, acuzat că utilizează deepfake-ul

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Primarul din New York, Eric Adams, este acuzat că utilizează deepfake-ul pentru a ajunge la urechile locuitorilor din metropolă.

Eric Adams, primarul din New York, se folosește de tehnologie pentru a ajunge la urechile tuturor locuitorilor din ”Big Apple”, dar nu oricum, ci în limba fiecăruia dintre ei. Și asta, chiar dacă nu vorbește spaniolă sau mandarină. Cum reușește acest lucru? Utilizând tehnologia deepfake, scrie SkyNews.

În cadrul unei conferințe de presă, pe care a susținut-o în limba engleză, primarul a declarat că ”robocall-urile” au fost folosite pentru a promova evenimente locale precum târguri de recrutare și concerte.

Cel care s-a autointitulat ”tehnician” a insistat că s-a bucurat de un feedback pozitiv din partea locuitorilor, spunând că unii dintre cei cu care a vorbit au fost ”încântați” să își audă primarul în propria lor limbă.

Mai mult, acesta a subliniat că ”devenim mai primitori prin utilizarea tehnologiei pentru a vorbi o multitudine de limbi”.

Publicația locală The City relatează că peste patru milioane de persoane au fost contactate până în prezent prin intermediul apelurilor, inclusiv mii de persoane în spaniolă și sute în idiș, mandarină și cantoneză.

Acestea sunt generate cu ajutorul firmei de tehnologie vocală ElevenLabs, care s-a făcut de rușine la începutul acestui an, când software-ul său a fost folosit pentru a genera voci de celebrități care citeau declarații nepotrivite.

Spotify experimentează cu instrumente similare pentru a traduce podcasturile în alte limbi.

”Profund lipsit de etică”

În urma conferinței de presă, primarul a fost criticat de activiștii care au descris apelurile ca fiind ”profund lipsite de etică", deoarece nu includ nicio precizare că vocea este generată artificial.

Albert Fox Cahn, de la Surveillance Technology Oversight Project, a declarat că este vorba despre un ”proiect de vanitate înfiorător. Primarul se falsifică profund”.

”Acest lucru este profund lipsit de etică, mai ales pe banii contribuabililor. Folosirea inteligenței artificiale pentru a-i convinge pe newyorkezi că vorbește limbi pe care nu le vorbește este profund orwelliană, mai spune Cahn.

Citește și: Inteligența artificială va fi suficientă. Sociolog: S-a terminat, gata. Pentru a te descurca, nu mai ai nevoie de nimic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel