Data publicării:

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, îi ia apărarea lui Nicuşor Dan: ”Nu cred că are toate semnăturile și stă la el pe masă”. Intervenția lui Toni Greblă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto DC NEWS / Crisan Andreescu
Foto DC NEWS / Crisan Andreescu

Vergil Chiţac, primarul municipiului Constanţa, i-a luat apărarea primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, în cadrul conferinţei ”Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, organizată de DC MEDIA GROUP. 

"Legea e limpede, primarul e obligat să... Sigur, nu spune ce se întâmplă dacă nu, nu e coercitiv. Să îşi piardă mandatul nu se poate, că nu e constituţional. Să îi dai o amendă iarăşi nu se poate", a precizat senatorul Daniel Zamfir în cadrul dezbaterii, cu referire la faptul că primarul Nicuşor Dan nu ar semna autorizaţii de construcţie, de urbanism sau că nu ar propune PUZ-uri în şedinţele CGMB. 

Vergil Chiţac a intervenit în apărarea lui Nicuşor Dan. 

"Poate sunt eu naiv, dar eu nu cred că o autorizaţie de construcţie are semnătura lucrătorului de la urbanism, a arhitectului şef, aşa, şi stă la domnul Nicuşor Dan pe masă. Eu nu cred aşa ceva. Poate sunt naiv. 

Eu spun, cu toată dragostea, că exageraţi rolul primarilor în toată povestea asta. Încă o dată spun, dacă la mine ajunge o astfel de hârtie, care are toate semnăturile, eu semnez ca primarul! Mai departe, vorbeaţi de PUZ-uri. Ăsta se duce la Consiliul Local. Consilierii au dreptul să propună, indiferent că vrea sau nu primarul. Primarul poate doar, prin aparatul de specialitate, să dea aviz negativ. Care este consultativ. Consilierii votează în deplină cunoştinţă de cauză şi primarul nu are altceva de făcut decât să accepte. De asta cred eu că exageraţi rolul primarilor, e opinia mea", a declarat Vergil Chiţac. 

Toni Greblă, prefectul Capitalei, l-a contrazis pe Chiţac

"Eu vin dintr-o anume zonă a ţării unde m-am ocupat de verificarea legalităţii activităţii vizavi de autorităţile publice. Şi nu mi-am închipuit că există zeci de situaţii de proiecte de hotărâri de Consiliu Local, respectiv Consiliu General, care nu parcurg circuitul pentru că cineva le opreşte... cineva, îmi pare rău că nu mai este aici, că o spuneam de faţă cu el. Îmi asum asta, i-am transmis-o şi domnului primar general. 

La primăria Capitalei mai avem un record. În sensul în care primăriile de sector, asociaţiile de proprietari, solicită avize pentru toaletări de copaci, etc. Pe o medie, fiecare primar de sector are aproximativ 700 de solicitări de toaletare şi eliminări de copaci. Abia luna trecută, la o intervenţie un pic mai energică cu dl primar, a eliberat vreo 400 de solicitări din cele 4000 care sunt la semnat", a punctat şi Toni Greblă, prefectul Capitalei, acuzând unele blocaje în instituție. 

Youtube video image

Bucureștiul, ”cea mai urâtă capitală europeană” se sufocă. Nicușor Dan: Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după `90 la primul mare cutremur

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit în cadrul dezbaterii "Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului", organizată de DC NEWS despre construcțiile din București, despre siguranța blocurilor din Capitală în caz de cutremur, dar și despre legalitatea autorizațiilor emise de instituțiile competente.

"În opinia mea, de 17 ani, începând din 2005, de când s-a știut că România va intra în Uniunea Europeană și au început să vină banii în toate segmentele, în special în imobiliare, Bucureștiul se sufocă, adică Bucureștiul involuează în ceea ce privește posibilitatea de a răspunde cu infrastructură la cât și cum se construiește. Acesta este primul palier și în opinia mea este de siguranță națională.

Al doilea palier ține de Bucureștiul în competiția, globală pentru că modul în care se dezvoltă urban un oraș stimulează sau nu o mare firmă să vină să-și pună birourile în București sau în Sofia, sau în Belgrad, sau în Budapesta. Și Bucureștiul are o imagine care nu este grozavă. Cea mai urâtă capitală europeană, de exemplu, a spus un mare site european de turism și multe altele. 

Și al treilea palier: România și Bucureștiul sunt într-o zonă seismică și mi-e teamă de construcțiile de după anii 90, de cum se vor comporta aceste construcții la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București. Și aici avem o mare problemă, cred că suntem absolut cu toții de acord că trebuie să avem o predictibilitate și o securitate a raporturilor juridice. Pentru ca să avem asta, trebuie să avem instituții de control și instituțiile de control nu funcționează" a spus Nicușor Dan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel