Primarii și parlamentarii, atac devastator la Curtea de Conturi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a lansat un atac la Curtea de Conturi în cadrul reuniunii Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).
 La şedinţă au participat dl Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu- Președintele Senatului României,  dl. Florin Iordache, Preşedintele Camerei Deputaţilor, dl Vasile Dîncu – Viceprim–ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), dna. Violeta Alexandru – Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC), dna. Angela Cristea - Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, reprezentanţi ai Parlamentului României şi parteneri ai AMR.
 
Preşedintele Camerei Deputaţilor, dl Florin Iordache a abordat câteva subiecte de mare actualitate pentru primarii de municipii, dintre care Legea salarizării unitare şi atribuţiile Curţii de Conturi. Acesta a spus că trebuie modificată legea Curții de Conturi.

"Chiar dacă legea salarizării unitare întârzie şi, indiferent de când vom veni noi, probabil că vom veni la 1 ianuarie la guvernare și vom veni cu o lege a salarizării unitare pe care o vom eșalona pe doi, pe trei, pe patru ani, pentru că impactul bugetar va fi foarte mare. Nu va veni nimeni să se angajeze în primărie, pentru că efectiv dintr-o mie de lei nu se poate susține. Nu vom putea întineri și nu vom putea aduce plus valoare în primării". Referitor la Curtea de Conturi, domnia sa a afirmat că "modificarea legii 94 trebuie neapărat făcută, pentru că dumneavoastră, primarii, sunteți principalii vinovați de fiecare dată când vine Curtea de Conturi."

Tăriceanu: Sistemul public are hibe de funcționare

Preşedintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre procesul de evoluţie a zonelor urbane din România.
 
Nu este simplu să faci administraţie publică în România. Sistemul public are încă câteva hibe de funcţionare şi de relaţionare instituţională, dar vă admir pentru eforturile pe care le faceţi, pentru modul în care vă achitaţi de atribuţii. Văd o evoluţie impresionantă în foarte multe dintre oraşele din România. Şi acest lucru vi se datorează. ”
 
Viceprim-ministrul Vasile Dâncu, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a vorbit despre proiectele realizate de MDRAP în colaborare cu AMR.
 
Am preluat majoritatea proiectelor pe care ni le-aţi propus şi am încercat să le transpunem în hotărâri şi decizii ale Guvernului. M-am bucurat să văd o decizie pe care aţi luat-o, cea de regionalizare a AMR. Cred că este o nouă dovadă că este nevoie de regionalizare, iar tema principală a reuniunii, cea a descentralizării sper să aibă ecou în ceea ce priveşte deciziile centrale.”
 
Vasile Dâncu a vorbit şi despre ceea ce a făcut MDRAP referitor la  descentralizare şi depsre proiectul strategiei de descentralizare care este un document cadru ce stabileşte direcţiile strategice ale Guvernului cu privire la continuarea procesului de descentralizare, concentrându-se pe transferul de competenţe de la nivelul administraţiei centrale la nivelul administraţiei locale. Guvernul a hotărât care sunt domeniile care pot fi supuse procesului de descentralizare: agricultură, turism, mediu, sănătate, educaţie, cultură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel