Prima zi de toamnă. Gabriela Băncilă (ANM): Perioada 2021 - 2022 va rămâne în istorie
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 01 sep 2022, 21:59
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ultimul an agricol s-a dovedit a fi unul dintre cei mai secetoși ani din istorie, afirmă Gabriela Băncilă, director ANM.

Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, avertizează că anul agricol 2021 -2022 a fost unul dintre cei mai secetoși din istorie. Aceasta a vorbit și despre lipsa precipitațiilor din vara acestui an și efectele asupra culturilor agricole: 

„A fost o vară destul de caldă, cu valori de căldură chiar intense, mai ales la sfârșitul lunii iunie și în luna iulie. Valuri de căldură ce au determinat înregistrarea unor temperaturi comparabile cu cele mai ridicate și peste cele mai ridicate valori înregistrate de-al lungul timpului în special pentru regiunile din partea de vest și nord-vest a țării.

Acest lucru, spus mai concret, înseamnă că în perioadele respective de valabilitate a codului roșu, pentru regiunile respective, s-au înregistrat recorduri absolute, cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată de când se fac înregistrări pentru respectivele stații meteorologice.

Există stații cu un regim de observații care depășește 100 de ani, stații care au un număr de ani de observații de sub 100 de ani, dar oricum ne raportăm la o perioadă de peste 60 de ani de măsurători meteorologice în respectivele amplasamente.“, a spus Gabriela Băncilă, director ANM.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Vine toamna! Vremea în septembrie 2022. Gabriela Băncilă (ANM): Vor fi diferențe de cel puțin 10 grade Celsius

Anul agricol 2021-2022, printre cei mai secetoși din istorie

„S-ar putea ca acest an să fie cel mai cald din istorie, din perioada acesta în care se fac măsurători? Și iarna a fost caldă. Aici, în București, dacă a nins într-o zi, a doua zi s-a topit. a fost o iarnă blândă și o primăvară timpurie.“, a punctat Val Vâlcu.

„Până în momentul de față, acest an se situează sub media anului 2019 și 2020, anii cei mai călduroși în țara noastră, însă se remarcă, cel puțin în perioada septembrie 2021 - august 2022, cea mai redusă cantitate de precipitații. A fost o cantitate de precipitații de sub 500 l/mp, 480l/mp mai precis, ceea ce face din această perioadă cea mai secetoasă perioadă din istorie.

Este foarte adevărat că pe parcursul lunii august și mai ales în ultimele două săptămâni, gradul acesta ridicat de instabilitate atmosferică a mai redus din deficitul de apă în sol și a mai crescut această medie, dar acest an agricol, 1 septembrie - 31 august, perioada la care ne raportăm pentru a evalua anii agricoli, putem spune că se situează în topul celor mai secetoși ani la noi în țară și această vară nu a făcut altceva, prin temperaturile ei ridicate, decât să accentueze această secetă care la sfârșitul lunii iulie era pe arii foarte extinse una deosebit de intensă“, a precizat, la DC News, Gabriela Băncilă, director ANM.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  România va avea radare performante prin care vor fi detectate tornadele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?