Urmărește emisiunea live
Prima zi de școală. Dan Negru: A fost dintotdeauna batjocorit simbolul învățătorului romăn
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Dan Negru
Dan Negru
Dan Negru a scris un mesaj cu ocazia începutului de an școlar.

'Dacă tot a început școala. 43% dintre copiii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional!
Cel mai mare procent din Europa. Pentru că Domnul Trandafir a lui Sadoveanu - simbolul învățătorului romăn - a fost dintotdeauna batjocorit:

“Domnu’ Trandafir, bunul meu învățător, era un om năcajit, harţuit de administraţie care îşi ducea cu greu gospodaria și venea de multe ori amarat, ca sa ne dea cu dragoste învaţatura de toate zilele…
Dar atunci nu, n-avea alta grija decît sa ne spuie istorii mişcătoare și să ne învețe carte.
Ca dânsul poate au mai fost mulţi.
Şi toţi au fost nişte apostoli, care au îndurat saracie şi batjocura, care au trecut printr-un vifor de nemulţamiri şi vorbe rele, dar care au izbutit sa-şi îndeplinească, cu bine, menirea de învățători.
I-am văzut mormântul.

O cruce de stejar, înegrita de ploi: deasupra, un brad, care faşaie la cea mai uşoara suflare de vant. Flori salbatice pe pamantul negru. Pe cruce, o tabliţă: „Aici odihneşte robul lui D-zeu Neculai Trandafir…” şi celelalte cuvinte nu se mai cunosc, le-au şters ninsorile şi ploile.
Nici şcoala unde m-a învaţat el nu mai este. Acuma baieţii învaţa într-alt loc, într-o cladire nouă și înaltă.
Eu nu m-am dus însa s-o vad pe aceea; eu m-am dus să vad locul gol unde a fost o odaie scundă, în care ne era cald vara şi frig iarna.

Pentru amintirea lui îţi trimet această scrisoare. Poate şi tu te vei gandi o clipă la dascălul acesta necunoscut şi vei dori odihnă lină „robului lui D-zeu”, al carui nume ploile şi ninsorile în curand îl vor şterge şi de pe crucea mormantului...” Mihail Sadoveanu - Domul Trandafir'  a scris Dan Negru pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel