Prima statuie a lui Eminescu din România a împlinit 100 de ani
Sute de gălăţeni au participat, duminică, la manifestările consacrate împlinirii a 100 de ani de la dezvelirea, la Galaţi, a primei statui a poetului naţional Mihai Eminescu, realizată de Frederic Storck.
Complexul statuar Mihai Eminescu a fost comandat de municipalitatea gălăţeană pe 4 ianuarie 1910 şi a costat la vremea aceea 12.500 lei. Monumentul realizat de sculptorul Frederik Storck a fost dezvelit pe 16 octombrie 1911 în prezenţa scriitorului Duiliu Zamfirescu, preşedintele Academiei Române, şi este primul din ţară ridicat în memoria poetului naţional.
"Este, de fapt, prima statuie ridicată în memoria lui Mihai Eminescu. Statuia a fost realizată de sculptorul Friederic Storck, iar meritul înălţării ei aparţine întregii urbe, pentru că finanţarea a fost asigurată printr-o colectă publică organizată la Galaţi de un comitet condus de publicistul Corneliu Botez. Scopurile colectei erau organizarea unui festival comemorativ, tipărirea unui volum omagial, emiterea unei medalii şi 'înălţarea unui monument care să înfrumuseţeze oraşul şi să fie vrednic de cel mai mare poet al neamului'. La 16 octombrie 1911, când a avut loc dezvelirea statuii, au fost prezente la Galaţi mari personalităţi ale culturii române, care au semnat un document zidit în soclul statuii', a declarat, pentru AGERPRES, directorul Bibliotecii V.A. Urechia, unul dintre organizatorii manifestărilor, Ilie Zanfir.
Manifestările au început cu un "Omagiu la Statuia lui Mihai Eminescu', prilej cu care s-au depus flori iar autorităţile locale şi personalităţi culturale gălăţene au rostit alocuţiuni.
A urmat "Eminescu în medalistică" - vernisajul expoziţiei de medalii şi alte materiale specificate în cataloagele 'Eminescu în medalistică" şi respectiv '101 portrete în medalistică", din colecţia prof. Victor Macarie, între care se remarcă şi medalii al căror autor este sculptorul leton Janis Strupulis, în total fiind 354 de exponate. Vernisajul a fost urmat de lansarea unei Plachete şi a unei Medalii omagiale pentru marcarea evenimentului, realizate cu sprijinul municipalităţii gălăţene.
La Biblioteca V.A. Urechia au fost vernisate expoziţiile "Leonard Salmen - ilustrator al operei poetice a lui Eminescu', "100 de ani de veghe eminesciană asupra Galaţiului - expoziţie de documente iconografice, "Nemărginita dragoste a gălăţenilor de altădată pentru Eminescu' - expoziţie de documente arhivistice printre care şi Actul comemorativ la dezvelirea monumentului lui Mihai Eminescu la Galaţi.
Toţi participanţii la aceste manifestări, desfăşurate la Biblioteca V.A. Urechia, au primit ecusoane şi pliante cu informaţii şi imagini despre istoricul monumentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News