Prima ploaie de stele din 2022 are loc în această seară. Cum poți să vezi Quadrantidele
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Prima ploaie de stele din 2022 are loc în această seară. Cum poți să vezi Quadrantidele  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Prima ploaie de stele din 2022 are loc în această seară. Cum poți să vezi Quadrantidele / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
În această seară va avea loc maximul ploii de stele Quadrantide.

Primul fenomen astronomic din acest an este curentul de meteoriți Quadrantide, ce ajunge la maxim în data de 3 ianuarie, în jurul orei 22.30 (ora României).

Acesta este unul dintre cei mai puternici curenți de meteori, producând între 100 și 140 de meteori pe oră în timpul maximului, arată Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” din București. O asemenea frecvență mai au doar Geminidele în luna decembrie, acestea producând în medie 150 de meteori pe oră.

Quadrantidele sunt un curent de meteori (stele căzătoare) ce are radiantul în constelația Bootes, lângă Carul Mare. Meteorii acestuia sunt destul de slabi ca strălucire, fiind nevoie de un aer curat, fără lumini, pentru a-i putea observa. Trebuie să priviți cerul și să așteptați 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul.

În lunile aprilie, august, noiembrie și decembrie se produc cele mai importante ploi de stele căzătoare. Februarie și martie nu sunt foarte bune pentru observarea meteorilor, întrucât nu sunt curenți bogați, potrivit BizBrașov.

Planeta Venus, așa cum nu ai mai văzut-o. De ce arată ca o semilună

Planeta Venus, cunoscută popular ca Luceafărul, se află în această perioadă la cea mai mică distanță de Pământ, aproximativ 40-50 de milioane de kilometri, iar acest fapt îi conferă câteva particularități impresionante pentru o planetă din sistemul solar.

Venus este o planetă interioară Pământului, orbita sa aflându-se între planeta noastră și Soare, iar acest lucru permite observarea sa doar după apus sau doar înainte de răsărit. În momentul în care Venus, în rotația sa în jurul Soarelui, se poziționează între Pământ și Soare, luminozitatea acesteia crește foarte mult, făcând-o al treilea corp luminos de pe cer, după Soare și Lună. Bineînțeles, acest lucru nu se întâmplă atunci când Venus se află în dreptul Soarelui, ci în zilele premergătoare și ulterioare conjuncției inferioare.

Cum conjuncția cu Soarele va avea loc pe 8-9 ianuarie 2022, în acest zile planeta poate fi văzută pe cerul de seară, imediat după apus. De asemenea, va putea fi văzută începând cu jumătatea lunii ianuarie înainte de răsăritul Soarelui, iar strălucirea sa va fi una impresionantă.

Partea cea mai interesantă la planeta Venus e că aceasta trece exact prin același faze prin care trece Luna. Putem observa Luceafărul în fază de disc, asemeni Lunii pline, atunci când planeta se află în partea opusă Soarelui față de Pământ și, de asemenea, putem vedea planeta în fază de primul pătrar și al doilea pătrar. Atunci când Venus trece printre Pământ și Soare, la fel ca în această perioadă, diametrul său crește foarte mult, fiind extrem de aproape de Pământ. Distanța planetei față de Terra variază de la 40-50 de milioane de kilometri atunci când se află între Soare și Pământ, la peste 250 de milioane de kilometri atunci când se află de partea opusă a Soarelui (vezi imagini AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel